Александър Донов и Патрик Първев са обвинени за опит за умишлено убийство на тригодишния Христо Велински. Софийската градска прокуратура е внесла обвинителния акт в съда, съобщават от държавното обвинение.

Припомняме, че трагедията се разигра миналия юли, като след побоя момченцето бе прието по спешност в "Пирогов" след жесток побой. То беше в кома, а по тялото му бяха открити множество синини. 18-годишните Александър Донов и Патрик Първев били наети да се грижат за момченцето от майка му Невена Велинска, която е цигуларка и работи през лятото на круизни кораби в Скандинавието. Майката предлагала добро заплащане на хората, които го гледат - 1200 лв. месечно плюс разходите за изхранването му и други.

От прокуратурата поясняват, че майката на малкия Христо не можела да го води със себе си, когато заминавала зад граница, за да работи. Тя го оставяла при свои близки, на които имала доверие. После се връщала се за около два месеца в България при сина си, след което отново отивала в чужбина.

Бащата на Александър Донев бил един от хората, на които Невена Велинска имала доверие. Заради приятелските им отношения, тя решила да му възложи грижите по детето при предстоящото й пътуване в чужбина.

Майката се уговорила с бащата и сина да се грижат за детето. Уговорката била пострадалото дете да остане в дома си и там да бъде отглеждано от Донови. Дори пробно преди заминаването й Александър отишъл в дома й за няколко часа, за да свикне с детето.

На 26 юни 2015 г. майката отпътувала на работа на шведски кораб като музикант. Тя оставила пари, дрешки и неща от първа необходимост за отглеждането на детето. Според уговорката Александър трябвало да се грижи за детето през деня, а вечерта към него трябвало да се присъедини и бащата.

След заминаването на майката, в отглеждането на малчугана се включил и Патрик Първев, който е приятел на Александър. Патрик всеки ден посещавал дома, където живеело детето и помагал в грижите за него. Дори оставал да нощува там.

Майката всеки ден разговаряла по скайпа с бащата на Александър. Тя получавала и снимки на детето. На 19 юли 2015 г. тя видяла, че на лявата буза на детето има синина.

От прокуратурата допълват, че Донов и Първев плесвали и удряли с ръце и крака Христо на различни места по тялото - по лицето, по дупето, по двете бедра на краката и по вътрешната част на коленете, като дори снимали тези си действия с телефоните. Пъхали го в шкаф, а вратата затваряли отвън. След това двамата много се смеели на постъпката си. Снимали се, докато вършат това и си изпращали снимките по мобилните телефони.

Още в досъдебното производство от свидетелските показания стана ясно, че двамата обвиняеми наказвали нееднократно детето да стои право и да гледа към стената. Често го оставали да стои само в една от стаите. Наказвали го като оставяли пред детето дървена дъска с парче колбас, като двете му ръцете били положени встрани от двете страни на дъската върху масата, а в това време с крак ритали детето по врата. Това малтретиране и нанасяне на побой от Донов и Първев върху момчето заснемали също с камера, допълват още от държавното обвинение.

Ескалацията на насилието настъпила на 20 юли вечерта, когато по главата на детето били нанесени удари с тъпи предмети. Пред пристигнали медицински екип двамата обвиняеми заявили, че детето е паднало от креватчето си, при това нееднократно.

Направен е извод, че детето е малтретирано системно.

Донов и Първев са разпитвани в качеството на обвиняеми и се възползват от правото си да не дават обяснения.

Съдебно-психиатрична и психологична експертиза е показала, че Донов и Първев са психически здрави.

От 23 юли 2015 г. двамата обвиняеми са с мярка "задържане под стража".