Двамата братя Иван и Десислав Дамянови загубиха дела за клевета и обида срещу брата на 18-годишния Тодор Йорданов, който почина след побой с тях през януари 2016 година в центъра на Враца, съобщи BulNews.bg.

Отложиха делото за смъртта на 18-годишния Тодор от Враца

Отложиха делото за смъртта на 18-годишния Тодор от Враца

Братата Дамянови твърдят, че само се защитавали

Делата срещу Ивайло Йорданов се гледаха в районния съд във Враца, където магистратите го оправдаха по повдигнатите обвинения.

За непристойно поведение е обвинението срещу братята, били Тодор от Враца

За непристойно поведение е обвинението срещу братята, били Тодор от Враца

След побой от братята Десислав и Иван Дамянови почина 18-годишният Тодор

Десислав и Иван Дамянови, известни с прякора Поничките, бяха завели отделни граждански искове срещу Ивайло за това, че на 17 януари миналата година в национален ефир публично ги е обидил пред цяла Поничките поискаха по 5 000 лева от Ивайло, който загуби брат си след побой с тях. Сумата бе определена като обезщетение за претърпени неимуществени вреди. Мотивите и исканията им не бяха приети от магистратите. Двамата бяха осъдени да заплатят разноските по делата в размер на по 400 лева. Присъдите подлежат на обжалване пред врачанския окръжен съд.

Съдът върна делото за смъртта на Тодор от Враца

Съдът върна делото за смъртта на Тодор от Враца

Съдията докладчикът намери нарушения на процесуалните правила

Припомняме, че при първите заседания по делата двамата братя заявиха, че ако близките на Тодор им се извинят ще оттеглят исковете си, но това така и не се случи.

На едно от заседанията стана ясно, че Десислав Дамянов се е разболял от диабет. Той обвиняваше за това отправените обвинения и обиди срещу него и брат му от страна на близките на починалото момче.

18-годишният Тодор Йорданов почина на 12 януари след сбиване на улицата с Десислав и Иван Дамянови. Първоначално двамата бяха обвинени в непредумишлено убийство. След силен обществен натиск и протести прокуратурата ревизира обвинението към най-тежкото - предумишлено убийство по хулигански подбуди. Назначената съдебномедицинска експертиза заключи, че нараняванията от сбиването не са довели до смъртта на младежа, а той е имал сърдечно заболяване.