Сливенски бизнесмени съдят премиера Сергей Станишев и министъра на земеделието Нихат Кабил, предаде Sliveninfo.

"Не само ги съдим, но настояваме прокуратурата и новата Държавна агенция за национална сигурност да разследва министър Кабил", заяви бизнесменът Радостин Русев, който е един от участниците в сдружението "Българска праскова".

В организацията членуват 46 производители на праскови от сливенско, сред които и най-големия агробизнесмен в региона Петър Байчев.
Общата площ на засетите праскови в сдружението е 3000 декара като 90% от тях ще дават плод тази година.

"Даваме Нихат Кабил на съд за това, че не е уведомил Европейската комисия за съществуването на нашата организация, вследствие на което ние губим субсидия от по 34 евро на тон праскови. "Българска праскова" бе създадена през 2004 година, а година по-късно я призна самият министър Кабил, който издаде специална заповед. Сега той не си е свършил работата, от което ние губим много пари, но губят и преработвателите на плодове, които ще внасят праскови, за да имат производство. Това е скандално. Подобно е положението на сдружението за домати в пловдивско", каза Радостин Русев.

Според него с действията си министър Кабил цели умишлено убиване на българското производство, за сметка на турското.

"Съдим и премиера Станишев, защото той не е упражнил необходимия контрол върху своя министър", каза Радостин Русев, който пръв в България придоби евросертификата "Еврогап" за доставка на български праскови в хипермаркетите на европейския съюз.

От "Българска праскова" вече са наели известна адвокатска кантора и са внесли документите в съда.

Това е първият случай на подобни процесуални действия от страна на ощетени бизнесмени срещу премиера и министър от кабинета.