С думите, че Дупнишката популярна каса е клон на софийска банка, че влоговете са гарантирани до 100 000 лв., че всички други ще фалират, но тяхната каса ще остане, са привличали клиенти семейство Близнакови. В Пловдивския окръжен съд започна заседанието по делото срещу Георги и Ивона Близнакови, пише Марица.бг.

Стотици хора изгоряха с хиляди левове в пирамидата "Дупнишка популярна каса"

Стотици хора изгоряха с хиляди левове в пирамидата "Дупнишка популярна каса"

Подвели се от примамливо високата лихва

Собствениците на т.нар. Дупнишка популярна каса са предлагали високи лихви на вложителите си – от 14 до 18%. Касиерката Ивона Близнакова обяснявала пред клиенти и своя съседка, че са клон на софийска банка. Това стана ясно в Пловдивския окръжен по време на заседанието по мярката за неотклонение на задържаните Георги и Ивона Близнакови.

Омбудсманът даде "Дупнишката популярна каса" на прокуратурата

Омбудсманът даде "Дупнишката популярна каса" на прокуратурата

Сигналът е внесен и в КФН, ДАНС и НАП

От прокуратурата поискаха двамата да останат в ареста, за да не се укрият. Прокурорът Костадин Паскалев разказа как с командированите му колеги Близнакови са си играели на котка и мишка. Те не са били открити в апартамента им в София , тъй като той вече не бил техен. Не били намерени и в жилището на сина им. Според Паскалев, ако излязат на свобода, те може да унищожат и дневниците на касата.

Арестуваха шефа на Дупнишката популярна каса
Обновена

Арестуваха шефа на Дупнишката популярна каса

Задържани са и съпругата и сина му

Адвокатът на Ивона - Марин Марковски възрази, че тя има син и болна снаха и на практика се грижи за две деца. „Няма нито една призовка, на която тя да не се е отзовала”, категоричен беше Марковски.

Адвокат Станко Кидиков, защитник на Георги Близнаков, добави, че няма нито едно доказателство, което да сочи, че клиентът му няма лиценз да извършва банкови дейности. Според двамата защитници, ако тези хора са искали да избягат, са имали възможност да го направят, както други добре известни хора от същия край, което беше намек за т. нар. Братя Галеви.

Нараства броят на ужилените от Дупнишката популярна каса

Нараства броят на ужилените от Дупнишката популярна каса

239 души са се ожалили за общата сума от 4,3 млн. лева

Пред съда Близнаков заяви, че не бил направил нищо незаконно, "просто в последната година са се случили независещи от него неща". Ивона също твърди, че не била извършила престъпление.

Междувременно се увеличават "ужилените" от тяхната финансова дейност. Вече 239 вложители са обявили, че са завлечени от Георги Близнаков и съпругата му Ивона. Дупнишката популярна каса е "глътнала" 4,3 млн. лева.