Стотици хора, вложили всичките си спестявания в класическата финансова пирамида, наречена „Дупнишка популярна каса”, са изгорели с хиляди левове, някои – и със стотици хиляди, става ясно от репортаж на Нова телевизия.

Например пенсионерът Емил Лазаров е ужилен с 50 000 лева, като се бил подвел от примамливо високата лихва.

Случайно минах оттам  и гледам на таблото годишна лихва 14%. По това се подведох”, признава Лазаров.

Без много да му мисли, пенсионерът внесъл първите 20 000 лв. от спестяванията си. Подписал договор, но не го прочел. После видял, че популярната каса е регистрирана като кооперация, а той е вписан като неин член.

В началото всичко било наред и Емил получавал лихвите си. Затова внася още 30 000 лева. За три години получава над 8000 лева от лихви.

И така до юни тази година, когато офисът затворил и Емил разбрал, че „Дупнишката популярна каса” е фалирала.

На адреса в Пловдив, където е седалището на сдружението, екипът на телевизията не открил никого. Телефонът за връзка бил изключен. Не е открит и собственикът на фирмата в апартамента му в Дупница.

В районната прокуратура в града са внесени 38 жалби. 

Взимам пенсия 295 лева и съм на чиста нула. Целият ми живот съм спестявал по малко и мислех, дойде ли падежът, да изтегля тези пари и да изкарам, колкото ми остава да живея. Ако няма правосъдие, съм решил да взема една туба, да отида пред президентството и да се запаля”, споделя Емил Лазаров.

Други потърпевши твърдят, че са загубили суми между 5 000 и 150 000 лева.

Подали са сигнали във всички отговорни институции, които биха могли да вземат отношение по казуса. До момента няма резултат.