Близо 2 хил. са пострадалите служители на МВР за 7 години. Граждани са подали сигнали срещу 24 827 служители, от тях 1 786 са определени като основателни или частично основателни, съобщават от Фондация "Общество и Сигурност".

"В последните седмици се заговори за хулиганството на стадионите и пострадалите полицаи, а преди няколко години водещата тема беше полицейското насилие и злоупотреба с правомощия. И да, дали полицията бие или е бита е мнение, което много често се формира от нещата, които четем, репортажите, които гледаме и разговорите, които водим с приятели, познати и колеги", обясняват от фондацията.

Спрямо данните с които те разполагат, за периода 1 януари 2011 г. - 19 април 2018 г. са пострадали 1 925 служители в МВР. 1134 служители в последните седем години са с леки телесни повреди. 749 служители в МВР в последните седем години са с със средна телесна повреда. 9 служители в последните седем години са с тежки телесни повреди, а 33-ма са загиналите служители в МВР за същия период.

Нараняванията, причинени в резултат на неправомерни действия от гражданите са 41% от общия брой или 794 случая, като през 2015 г. почти 50% от всички наранявания на служителите са от граждани ( 126 от общо 255 пострадали служители).

Снимка 355916

Източник: Фондация „Общество и сигурност“

За периода 2011 - 2017 г. са подадени общо 24 827 сигнала от граждани срещу служители в МВР за превишаване на служебни правомощия, злоупотреба със служебното положение или упражнено насилие.

От тях като основателни са определени 1309 от тях, а като частично основателни 477 или общо 1786 сигнала - 7% от общия брой.

"Ако се върнем в началото на статистиката то ще видим, че имаме 1925 пострадали служители и 1786 пострадали граждани. И да, знаем, че този математически подход може да се стори много опростен, а дори и манипулативен, защото зад тези цифри има човешки съдби, огорчение, обида и унижение... И все пак, абсолютната стойност показва, че полицаите са повече бити, отколкото биещи. Да, с малко повече, но все пак", обясняват от фондацията.

Снимка 355915

Източник: Фондация „Общество и сигурност“

"Една от основните функции на полицията е да опазва обществения ред и сигурност, а едно от правомощията и е употребата на сила. Важно е, като граждани, да правим разлика между употреба на сила и полицейско насилие, защото всеки полицай има право да употреби сила ако не бъде изпълнено полицейско разпореждане, а съпротивата е наказуема", допълва Фондация "Общество и Сигурност"

Според тях, "преди полицаите да защитават нас, трябва да имат правомощията, уменията и знанията да защитят себе си. Полицаите трябва да познават законите, но и законите трябва да са направени така, че да им позволяват да реагират и действат в името на нашата сигурност".

"Жертви сме не само ние - гражданите, но и работещите в МВР - 1 925 от тях и това трябва да спре, защото полицията и гражданите са партньори и са от едната страна на барикадата. От другата са всички, които нарушават законите. И вместо да се противопоставяме, мразим и бием един друг, крайно време е заедно да решим каква полиция, сигурност и МВР искаме и решението за това да бъде наше, а не да бъдем използвани за статисти в процеса на сбъдване на нечии индивидуални мечти и амбиции", коментира Фондация "Общество и Сигурност".