Шефът на „Автомобилна администрация” Цветелин Цветанов е обвинен за ръководене на организираната престъпна група и получаване на подкуп. За него ще бъде поискан постоянен арест, съобщават от спецпрокуратурата.

Припомняме, че мащабната акция е проведена на територията на 12 града, включително София. Групата е извършвала престъпната си дейност от началото на февруари 2015 г. до 30 март 2016 година.

Общата сума, открита в домовете на участниците в групата и техни роднини, е над 800 000 лева. Само от дома на Цветелин Цветанов сумата е 175 000 лева. В дома на неговия тъст в Долни Дъбник са открити 401 900 лв., а при останалите обвиняеми – 220 000 лева.

Спецпрокуратурата е привлякла 9 души като обвиняеми за участие в организирана престъпна група, създадена с цел извършване на длъжностни престъпления и искане и получаване на подкупи. На 7 от тях е наложена мярка задържане до 72 часа и утре прокуратурата ще поиска постоянен арест.

На двама от обвинените са наложени мерки за неотклонение „парични гаранции” в размер на 5000 лева.

На брифинг в Пазарджик главният прокурор Сотир Цацаров заяви: „Това е орган, който в крайна сметка генерира корупция, защото не търпи празно място. След като веднъж на много места в страната бяха осъществявани подобни действия, касаещи териториални дирекция, новият изпълнителски състав на агенцията възпроизвежда стария модел”.

Цацаров смята, че въпросът е пред изпълнителната власт – дали трябва толкова много правомощия да се съсредоточават в един орган, при положение, че има толкова малка превенция за корупционен риск. Главният прокурор отбеляза, че до настоящия момент не е установен политически чадър над дейността на задържаната престъпна група от „Автомобилна администрация”.

Следващата седмица за разпит щял да бъде призован като свидетел транспортният министър Ивайло Московски. Той бил обосновал и предложил Цветелин Цветанов за директор на агенцията.

На брифинга в Окръжна прокуратура - Пазарджик присъстваха и заместник-главният прокурор Борислав Сарафов, апелативният прокурор на Пловдив Иван Даскалов и окръжният прокурор на Пазарджик Васил Малинов.