Полицаи иззеха голямо количество оръжие, боеприпаси и предмети с културно-историческа стойност при акция във Видин, съобщиха от МВР.

Арестуван с постоянна мярка за задържане е 55-годишен мъж. Други двама са задържани за притежаване на високорискови наркотични вещества.

На 8 декември полицаите претърсили имот в землището на село Плешивец, ползван от 55-годишен мъж. В помещенията намерили и иззели три различни по вид, марка и калибър огнестрелни оръжия - пистолет, автоматично нарезно оръжие и малокалибрена пушка.

Открити са още: 565 боеприпаса - различен калибър, както и три метални цилиндрични предмета с отвори в двата края и вътрешни резби, отговарящи по вид на заглушители.

Намерени са и множество предмети, които според първоначалното мнение на експерт от Регионалния исторически музей, датират от Античността и Средновековието.

В рамките на 24 часа е задържан 55-годишен мъж. По случая в областната дирекция е образувано досъдебно производство. На 09 декември той е привлечен към наказателна отговорност. С решение на Белоградчишкия районен съд му е взета постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".

Също на 9 декември е проведена специализирана полицейска операция по противодействие на наркоразпространението в областния град. Криминалистите задържали двама мъже за притежаване на високорискови наркотични вещества.

При полицейска проверка, у 19-годишен жител на областния град, служителите на реда открили и иззели 11 хапчета, реагирали на амфетамин при полевия наркотест.

Малко по-късно при извършена проверка в хотелска стая в града, ползвана от 48-годишен софиянец, криминалисти открили 24 пакетчета с розово прахообразно вещество, дало индикация на амфетамин при наркотеста.

Общото тегло на наркотика е около 68 грама. При претърсването в стаята било открито и друго пликче с около 7,5 грама бяло прахообразно вещество - реагирало на кокаин при полевия наркотест. Двамата мъже са задържани в рамките до 24 часа, а по случаите са образувани досъдебни производства.

Противодействието на наркоразпространението е сред основните приоритети в работата на служителите от ОДМВР-Видин. В резултат на предприетите допълнителни мерки, в организационен и оперативен план, значително бяха активизирани полицейските действия и подобрени резултатите на дирекцията, съобщи старши комисар Янко Янколов.

От месец юли до сега криминалисти са иззели около 165 грама амфетамин на прах, над 6 кг сух канабис, 86 свежи канабисови растения и 53 таблетки "ривотрил".