Болните от остеопороза организират граждански протест пред Здравното министерство. Те настояват да се уважи решението на Комисията по прозрачност, която е отменила решение на Комисията по позитивния лекарствен списък.

С него е намалена на 25% реимбурсацията на лечението на болните с остеопороза. След последвали протести в цялата страна и събрани стотици подписки решението е отменено.

Преди три седмици болните от остеопороза отправиха питане до доц. Васил Димитров - председател на Комисията по Позитивен лекарствен списък, защо цените на лекарствата по аптеките остават непроменени. Досега обаче те няматотговор от МЗ. Допълват и че срещат доста студена реакция от секретарката на председателя.

Протестиращите настояват да бъдат приети от председателя на Комисията и да получат ясен отговор на исканията си.

От „Асоциация на пациентите с остеопороза и остеоартроза" - организатор на протеста, посочват, че процентът на изплащане на лекарствата за остеопороза от НЗОК у нас е най-нискиятв ЕС.

Остеопорозата е от болестите, които не са фаворизираниот държавата, която предпочита да лекува скъпоструващите фрактури, водещи до инвалидизация и смърт, а пести средства от профилактика и лечение, изтъкват още от там.

„Ниското ниво на реимбурсация пречи на болните да се лекуват от едно от най-разпространените в страната ни заболявания - то обхваща всяка трета жена и всеки пети мъж над 50 години",допълни Антоанета Титянова - говорител на асоциацията.

По думите й в повечето страни в ЕС реимбурсацията е между 75-100%, а България е сред държавите с най-застаряващо население на континента, което я поставя в още по-рискова позиция.

Болните планират подобен протест и утре, отново пред здравното министерство.