В късния следобед Министерство на здравеопазването публикува съобщение, че спирането от Върховния административен съд на текстове от методиката за заплащане на болничната помощ не е окончателно и Министерски съвет смята да обжалва.
Това означава, че решението на съда не спира към настоящия момент прилагането на обжалваните текстове.

"В законово определения срок, МС ще предприеме действия за обжалване пред по-горната инстанция на определението за спиране на действието на част от текстовете  от методиката. До произнасянето на по-горната инстанция текстовете от методиката ще продължат да се прилагат", се посочва в съобщение на министерството на здравеопазването.

По-рано през днешния ден стана ясно, че със свое решение Върховния административен съд спира методиката за разпределение на парите на болниците. Решението обяви в Народното събрание депутатът от "БСП Лява България" Мая Манолова.

И старозагорските онколози скочиха срещу реформата на Москов
Още...

Социалистката повдигна темата за заплащането на болничната помощ по време на редовния парламентарен петъчен контрол.

„Само една от вашите реформи беше реализирана на практика - въвеждането на методиката за разпределение на парите", се обърна към министъра на здравеопазването Манолова. „Имам за вас една лоша новина, а за гражданите една добра. С гражданско дело ВАС спира лимитите на болниците", обяви тя.

Червената депутатка разказа още, че в решението си съдът е посочил, че новата методика затруднява, отлага прилагането на медицинска помощ и могат да настъпят вреди на пациентите.

Манолова засегна и друг наболял проблем в сектор Здравеопазване, а именно обединяването на болниците и диспансерите.

„Само днес в Шумен 2000 души са се подписали срещу закриването на диспансера там. Вие щяхте да сте министър-отличник преди 1989 година, защото тогава имаше районни здравни заведения", се обърна към Москов „червеното острие" на левицата. „Това, което правите, е изумително и сте на път да вдигнете всички на крак", предупреди го тя.

Министър Москов от своя страна не се притесни от новината на Манолова, че ВАС е спрял методиката за разпределение на парите за болнична помощ. „Нищо от методиката по никакъв начин не е накърнено и не спира пациент да се лекува там, където е избрал", успокои здравният министър.

По-рано в кулоарите на парламента министърът коментира, че обединяването на болниците е в полза на пациентите. Няма да се откажа от тази идея, се зарече той по повод на протестите от последните дни на пациенти и лекари срещу здравната реформа.

Министър Москов напомни, че идеята му е бившите диспансери, голяма част от които се намират в дворовете или в самите сгради на други болници, да бъдат обединени с многопрофилни болници.

"Пациентът в момента е като в джунгла между различните самостоятелни болници", отбеляза здравният министър и отсече: "Пациентът трябва да получи комплексна услуга".

За да обясни ситуацията министърът даде и конкретен пример. "Дори в рамките на София, ако имате туморно заболяване, вие ще бъдете диагностицирани на едно място, хистологията ви ще бъде на друго място, операцията ще бъде на друго място, химиотерапията на друго място, а лечението на пето място. Между тези различни болници вие ще се движите като малко животинче в джунгла с епикриза от едното до другото място".

"Къде е проблемът това да е бъде обединено още повече? Къде е проблемът да ви бъде изготвен на едно място целият терапевтичен план и вие да знаете кое след кое следва", попита на свой ред министър Москов.

Именно заради това той отсече: "Дали ръководството на отделна клиника е съгласно с това обединяване за мен няма водещо значение".

Министърът на здравеопазването е спокоен и за това дали губи подкрепата на гилдията, като обясни държанието й с факта, че вече е събрала в себе си тежкия гняв за това, че е фрагментирана и накарана да работи като търговец, а не като лекар.
"Аз гарантирам, че всяка една от промените е в полза на пациентите. Ако има някаква слабост в това, което правя, вероятно е недостатъчно дългото обяснение на това, че това се прави именно в полза на пациентите", заключи Москов.

Припомняме, вчера в няколко града, включително и в София, се проведоха протести на болници срещу готвените сливания.