Коментираните 2,9 тона болнични отпадъци били погнала при транзит стока, съобщава Агенция "Митници". 

Цитираните в отговора на министърът на финансите Владислав Горанов 2,9 т. "болнични отпадъци и отпадъци от фармацевтични производства в т.ч. утайки и мицели" попадат в код по КН 3825 69 00 - "Други отпадъчни продукти от химическата или свързани с нея промишлености, неупоменати нито включени другаде; битови отпадъци; утайки от отпадъчни води; други отпадъци", поясняват от Агенция "Митници".

Цитираното количество представлява една пратка с повърхностноактивно вещество (суровина за миещи препарати), която при инцидент по време на транзитен превоз е погинала.

БСП обвини в лъжа МОСВ заради болничните отпадъци

БСП обвини в лъжа МОСВ заради болничните отпадъци

По думите им в писмен отговор Горанов опровергава твърденията на МОСВ

Стоката е превозвана на 16.09.2018 г. като част от групажен товар от Турция до Полша транзитно през България. По време на движение на пътя между Смядово и Шумен, поради техническа неизправност, в ремаркето на камиона възниква пожар и в резултат стоката е обгоряла. Погиването на стоката е установено от компетентните органи Митническо бюро Шумен, РС ПБЗН - Велики Преслав и РИОСВ-Шумен.

Въз основа на митническото законодателство погинала транзитна стока следва да бъде оформена като внос, което е и направено в Митническо бюро Шумен. Тъй като след пожара стоката е неизползваема, тя представлява отпадък, класиран под код по КН 3825 69 00.

Припомняме, че по-рано днес МОСВ заяви, че не е разрешаван внос на болнични отпадъци. 

След това от БСП пък обвиниха МОСВ в лъжа. 

Не е разрешаван внос на болнични отпадъци

Не е разрешаван внос на болнични отпадъци

Това заявяват категорично от МОСВ