България не е разрешавала внос на болнични отпадъци нито от трети страни, нито от ЕС. Това заявяват в съобщение до медиите от Министерсвото на околната среда и водите във връзка с твърдения на лидера на БСП, че министърът на околната среда и водите Нено Димов е предоставил с писмо информация за 734 хил. тона отпадъци за последните 5 год., внесени от трети страни, включително болнични, които най-вероятно ще бъдат изгорени.

От ведомството са категорични, че министърът не е предоставял такава информация. Тя била предоставена от министъра на финансите, в отговор на парламентарно питане за внос на редуцирано гориво, болнични отпадъци и отпадъци от фармацевтични производства в т.ч. утайки и мицели от трети страни за периода 01.08.2014 г. до 28.08.2019 г.

В него е отбелязано, че предоставената информация за 734 хил. тона отпадъци за последните 5 год., внесени от трети страни, влизат и стоки, които не са отпадъци по смисъла на ЗУО.

БСП иска преглед на третирането на отпадъци в цялата страна

БСП иска преглед на третирането на отпадъци в цялата страна

Сметищата в много общини били "цъкащи екологични бомби"

По този повод МОСВ е изискала и получила подробна информация от Агенция "Митници". В информацията категорично няма данни за внос на болнични отпадъци и РДФ горива. При преглед на данните се потвърдило, че има стоки, които не са отпадъци по смисъла на ЗУО, като пример се посочват металите, които присъстват като отпадъци и като готови метални изделия, включително машини и резервни части за машини. В голямата си част тези, които са отпадъци по ЗУО, всъщност са ценна суровина, захранваща български рециклиращи предприятия, металургичната, хартиено-целулозната и стъкларската промишлености, производство на батерии и акумулатори.

Министърът на околната среда и водите в отговор на парламентарно питане относно внос на отпадъци от трети страни, категорично декларира, че битови отпадъци, РДФ горива, болнични отпадъци и отпадъци от фармацевтични производства, в т.ч. утайки и мицели подлежат на процедура на предварителна писмена нотификация по Регламент (EО) №1013/2006.

В МОСВ нямали информация за внос на отпадъци, задържани в Италия

В МОСВ нямали информация за внос на отпадъци, задържани в Италия

Не са уведомени от Италия за задържането на незаконен превоз, предназначен за България

Той подчертава, че за периода от 01.08.2014 г. до 28.08.2019 г. не са издавани нотификации за внос на описаните по-горе отпадъци за третиране в циментовите заводи или в топлоелектрическите централи на България. Не са издавани нотификации за внос на болнични отпадъци и от страни от ЕС.

По този повод от МОСВ са категорични, че Корнелия Нинова заблуждава обществото, провокира напрежение и всява страх относно вноса на отпадъци в момент, когато на европейско ниво се поощрява кръговата икономика, рециклирането и оползотворяването на отпадъци и стимулирането на пазара на вторични суровини.

Корнелия Нинова: Как е възможно България да се превърне в сметището на света

Корнелия Нинова: Как е възможно България да се превърне в сметището на света

Според нея водата, чистият въздух и храна е темата на 2019 г., 2020 г. и на бъдещето