Лидерът на БСП Корнелия Нинова настоя за преглед на третирането на отпадъци в цялата страна. Това обяви соцводачката по време на посещението си в габровското село Яворец. Там тя се срещна с кмета и недоволни жители, които й предоставиха подписка срещу плановете за разширяване на съществуващия цех за преработване на отпадъци.

Нинова посочи, че от БСП настояват за пълен преглед на местата за преработване на отпадъци в страната.

Тя определи сметищата в много общини като "цъкащи екологични бомби", тъй като те били препълнени, а строителството на нови клетки вече е закъсняло.

В МОСВ нямали информация за внос на отпадъци, задържани в Италия

В МОСВ нямали информация за внос на отпадъци, задържани в Италия

Не са уведомени от Италия за задържането на незаконен превоз, предназначен за България

В заявеното намерение за село Яворец е посочено, че за целта ще се ползва питейна вода, а отпадната ще се излива в реката. Местните обаче се опасяват, че това създава опасност както за качеството, така и за количеството на водата.

Друг проблем за хората е, че самият цех, където и в момента има бали с боклук, се намира на метри от къщите им. 

Площадката за пластмасови отпадъци в село Яворец няма да разширява дейността си

Площадката за пластмасови отпадъци в село Яворец няма да разширява дейността си

Територията на площадката отговаря на нормативните изисквания

От красива държава с чиста природа ни превърнаха в бунище на чужди отпадъци, възмути се Нинова. Тя посочи, че и на други места в страната се складират и преработват отпадъци и настоя управляващите да спрат да разрешават това.

Искаме чист въздух, вода и храна за българите, обяви червеният лидер.

Припомняме, преди седмица италианските власти заловиха незаконни 815 тона боклуци, предназначени за България. Незаконният товар беше открит във влак. Търговската стойност на боклука се изчислява на 130 хиляди евро.

Спреният в Италия боклук бил краен продукт от третирането на пластмасата

Спреният в Италия боклук бил краен продукт от третирането на пластмасата

Открити са били 582 бали отпадъци, натоварени в 17 вагона

От Министерството на околната среда и водите увериха, че българското правителство не води преговори с Италия за приемане на отпадъците. Те отрекоха при тях да е постъпвала официална информация за задържаните незаконни тонове боклук.

Ден по-късно започна разследване кой е организирал изпращането на пратката. Предполага се, че тя е трябвало да бъде изгорена или погребана в депа у нас.

По-късно стана ясно, че спрените в Италия отпадъци били крайни продукти от дейността по третирането на пластмасата, а не, както било посочено в документите - пластмасови отпадъци, които тепърва трябва да бъдат обработени.

Темата за боклука беше подхваната и от ГЕРБ, след като в продължение на седмица нивата на замърсяване на въздуха в столицата бяха в пъти над допустимото. Предложението на ГЕРБ беше да бъдат криминализирани горенето на автомобилни гуми, текстил и отработени горива.

През септември пък след разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров МОСВ започна проверки на място в четири ТЕЦ-а - "Топлофикация - Перник" АД, ТЕЦ " Бобов дол" ЕАД, "Топлофикация - Сливен" ЕАД и ТЕЦ "Брикел" ЕАД, заради съмнения за незаконно горене на отпадъци.