Десетина часа след взрива пред редакцията на вестник „Галерия" шефовете на изданието дадоха пресконференция в руините на сградата.
Управителят на издателство „Милениум" Недялко Недялков посочи, че е наемател на сградата.

Не си правя илюзията, че това, което се е случило, е насочено към издателство „Милениум". Това за мен е изцяло политически акт, насочен срещу вестник „Галерия", коментира Недялков.
Охранителят, който е бил на мястото по време на взрива, е в шок и не иска да говори с медии, съобщи още Недялков.

От „Галерия" опровергаха твърденията, че това е вид „автоатентат". Главният редактор на вестника Кристина Патрашкова посочи, че този акт е ужасен и отвратителен. Тя е потресена от упадъка на журналистическите нрави.

Изумявам се, че се промъкват въпроси за това дали ние не сме си поставили сами взривно устройство. Колеги, вие все едно ни обвинявате, че ние сме убийци", коментира още тя.

„Ние нямаме журналистическа солидарност в този момент. За съжаление вие се занимавате повече с източниците на нашата информация, а не със самото съдържание на информацията. Може би се е целяло да се сплашат нашите информатори.

Заместникът на Патрашкова - Явор Дачков посочи, че вчера е имал среща с важни информатори. „Снощи се срещнах с няколко източника от системата за сигурност, които плахо казаха, че са готови да излязат с имената си и да говорят за контрабандата на наркотици и обвързаността на политици със сенчестия бизнес и мафията", съобщи Явор Дачков.

Мисля, че този атентат беше насочен именно за сплашване както на нас, така и на информаторите ни", посочи той. Дачков припомни, че преди два дни беше запалена къщата на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов, не за да сплашат него, а като знак към хората от системата, които са готови да говорят.

Това е моята версия и тя звучи доста по-правдоподобно", убеден е Явор Дачков. Той изрази надежда, че въпреки взрива вестникът ще направи планираните разкрития.

„Оказа се, че цялата комисия, която е трябвало да контролира ДАНС, е разработвана по някакъв начин от ДАНС. Димитър Дъбов - бивш главен секретар на БСП, Христо Бисеров - бивш главен секретар на СДС, Иван Костов - хора, които са били във властта и без които контрабандата би била невъзможна", разкри част от вчерашния си разговор с информаторите Дачков.

По думите му, през всичките тези години службите са трупали информация, разработки, СРС-та, но по една или друга причина те не са стигнали до съда или прокуратурата, а се използват за икономическа употреба и натиск между групировки и най-вече за политически театър.

Всяка политическа сила идва на власт с обещанието, че ще се бори с корупцията и ще накаже предишните управляващи", коментира Дачков. „Видях и доказателства за това. Всички тези хора, които в момента са и парламентарно представени, са свързани по един и същ начин чрез престъпление", заяви журналистът.

На въпрос как ще коментира версията, че Алексей Петров е поръчал взрива, Дачков посочи, че му се вижда „малко малоумно".
„В деня, в който общо взето става ясно, че всички обвинения са скалъпени, той успява да излезе от една доста сложна ситуация, в която е обявен за октопод номер едно, да си създава пак проблем на себе си чрез взрив. Това ми се вижда направо идиотско", коментира заместникът на Патрашкова.

По думите на Дачков, има една много съществена разлика между Бойко Борисов и Алексей Петров. Бойко Борисов е премиер на България, а Алексей Петров е подсъдим и имаше възможност да бъде вкаран в затвора.

„Забележете за какво искат оставката на Цветан Цветанов - за лекарите в Горна Оряховица, за подслушването, за неправомерно използване на СРС-та. Никой не обелва дума за контрабанда, защото те всички са я практикували", коментира Дачков поведението на опозиционните партии.

Той припомни фразата на Ваньо Танов от един от записите, в която той твърди, че Бойко Борисов покровителства контрабандата. „За това исках тези хора да излязат с имената си", сподели Дачков.

В последния брой на вестника са публикувани изказвания и речи на Волен Сидеров, който преди години е говорил против премиера Бойко Борисов, съобщи Патрашкова и допълни, че тези изказвания са потресаващи. „Ние се съдим с него, може и г-н Волен Сидеров да ни е много сърдит", сподели една от възможните версии за взрива Кристина Патрашкова.

„Няма никаква логика да рискуваме живот на колега и да правим безумни акции като тази", убедени са от вестник „Галерия". Пред взривената сграда на редакцията се бяха събрали десетина души от Нова сила и РЗС, които носеха плакати с призиви за оставката на премиера Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов.

На въпрос защо те са там, от „Галерия" обясниха, че това са хора, които настояват светкавично за оставката на Цветан Цветанов. „Искаха да блокират „Цариградско шосе", обясни Недялко Недялков. По думите му, за разлика от Цветан Цветанов, те идват да видят какво се е случило.