Новият списък "Магнитски" е открита подкрепа на нашите действия. Това заяви в ефира на БНТ ръководителят на НСлС Борислав Сарафов.

Той уточни, че Румен Овчаров и Николай Малинов вече са подсъдими. Срещу други лица от списъка се водят наказателни производства. Тези лица са цели и обекти на прокуратурата, поясни Сарафов.

По думите му когато се съберат достатъчно доказателства, тогава хората от списъка могат да бъдат изправени пред съда. Корупцията се разкрива от оперативните служби - МВР и ДАНС. Споменаването на Владислав Горанов от Васил Божков не е достатъчно за повдигане на обвинение, поясни ръководителят на НСлС.

С колегите от САЩ и Великобритания работим ежедневно по различни казуси. Списъкът е стимул за реформата, която е нужна да се предприеме в нашата съдебна система, каза Сарафов.

Нови 5 българи санкционирани по Магнитски

Нови 5 българи санкционирани по Магнитски

Румен Овчаров, Александър Христов Николов, Иван Генов, Николай Малинов и Владислав Горанов

Той коментари и повдигнатите обвинения срещу бившия енергиен министър Александър Николов, заместникът му Даниел Николов и бившият шеф на "Булгаргаз" Людмил Йоцов. Според Сарафов в случая става въпрос за бездействие. Обвиняемите не са намерили алтернатива на руския газ и са включили посредник. Той уточни, че това е довело до повишение на цената с 30% и са причиняване на щети за 88 млн. лв.

Сарафов бе категоричен, че са събрани достатъчно доказателства за повдигането на обвинение. Той не изключи възможността и други лица да бъдат подведени под наказателна отговорност.

По отношение на казусът "Nexo", ръководителят на НСлС заяви, че разследването продължава. Антони Тренчев и Коста Кънчев все още се издирват. В НСлС продължават да постъпват жалби от чужди граждани, пострадали от дейността на компанията.