Кибератаката срещу "Български пощи" има връзка с войната в Украйна. Утре ще се проведе извънреден съвет по киберсигурност. На него ще се обсъждат мерки за бързо осигуряване на защитата на държавните институции. Това обяви министърът на електронното управление Божидар Божанов в ефира на Нова телевизия.

В "Български пощи" нивото на киберсигурност е отчайващо. Причините са няколко - недофинансиране, липса на управленски капацитет, липса на антивирусни програми на сървърите и това, че някои пароли на администраторите са достъпни в цялата мрежа. Това са недопустими грешки. Приветствам решението на вицепремиера Константинова да поиска оставките на ръководството, заяви Божанов.

Често хакерски групи работят по собствена инициатива до даден момент, в който някой ги наеме. Никога не знаеш колко души стоят от другата страна и откъде са. Ако видим един IP адрес от Китай и Америка зад него може да стои руски хакер или обратното руско IP , а зад него да е севернокорейски хакер", обясни той. И допълни, че още няколко институции са били обект на хакерска атака.

"Държавна агенция за бежанците също е била атакувана. Всички институции имат пряка или косвена връзка с украинската криза. Няма изтичане на информация. Пощите нито са проверявани от Министерство на електронното управление нито от ДАНС. Ще променим това нещо", увери той.

Руски вирус сринал пощата - реанимират системата

Руски вирус сринал пощата - реанимират системата

Уволниха цялото ръководство на пощите

Темата също коментира и Васил Величков, съветник по киберсигурност на вицепремиера Калина Константинова. Той обясни, че няма ясни индикации, че при хакерската атака спрямо "Българските пощи" са източени лични данни, тъй като до този момент не е поискан откуп за отключване на криптирани данни.

По думите му "Български пощи" разполагат с много базова система за защита - обикновен антивирусен софтуер, като на сървърите такъв даже и такъв не е бил инсталиран. Но и да е имало такъв, той би бил блокиран от атаката.

Величков успокои обаче, че в пощите обаче няма чак толкова чувствителни лични данни, както например в НАП.

Припомняме, че през юли месец 2019 г. вследствие на хакерска атака спрямо НАП изтекоха личните данни на милиони българи. По случая обвинение получиха двама служители на частната фирма ТАД, както и нейният собственик, но до този момент развитие няма. Тогава стана ясно, че системите за защита на НАП е на изключително ниско ниво и лесно може да бъде разбита - както и много от другите публични институции.

"В крайна сметка това е нивото в голяма част от публичния сектор", посочи Васил Величков. Според нето с години е пренебрегвано положението със сигурността и опазването на личните данни.

Константинова за "Български пощи": По проблема работят над 100 IT специалисти

Константинова за "Български пощи": По проблема работят над 100 IT специалисти

Циркулират 100% фалшиви новини

Още януари месец е бил направен анализ на състоянието и е била идентифицирана нуждата от голям проект за модернизация и за дигитализация на "Български пощи" и включително за подновяване и освежаване на част от клоновата мрежа. Това нещо е нямало как да се случи за един или два месеца. След като бъде осигурено финансирането процесът би отнел от 6 месеца до 1 година, за да се проведат обществени поръчки и след това до 2 години да бъдат изпълнени те.

Сега на нас ни се налага да ги реанимираме от будна кома и евентуално не просто да бъдат върнати в старото си състояние, а да бъдат превърнати в нещо, което наистина обслужва гражданите", каза още Васил Величков.

Богдан Теофанидис поема Български пощи

Богдан Теофанидис поема Български пощи

Служителите в пощите не са получили пълните си заплати