Издирваният за стрелбата по Димитър Желязков - Митьо Очите - Божидар Георгиев - Божо Кравата, се предаде в полицията, съобщава БиТиВи.

Припомняме, че на 8 юни вечерта Митьо Очите бе прострелян тежко в Слънчев бряг. Той все още се възстановява. Във фаталната вечер хората на Очите влязоха в стрелка с хората на Божо Кравата. Самият Желязков твърди, че не знае кой е стрелял и защо. Стрелбата идвала от много страни. 

Божо Кравата бе издирван от "Интерпол". Той се укриваше от правосъдието над 4 месеца.

Георгиев се е явил във великотърновската полиция днес малко преди 15.00 часа.

Адвокатът му Диян Костов потвърди пред Дарик, че Божо Кравата се е предал доброволно в полицията. Той е пристигнал в търновската дирекция заедно с юрист. Към момента не му били повдигнати обвинения, но се очаквало това да стане всеки момент, обясни адвокат Костов.

Пред криминалистите Божидар Георгиев определил престрелката в Слънчев бряг като самоотбрана.

Не е ясно защо е избрал да се предаде във Велико Търново, а не в Бургас, където се води разследването по случая.

Минути преди да се предаде в полицията, Божо Кравата е дал интервю пред БиТиВи. В него той споделя, че през цялото време не е напускал България. Разказва, че искрите за стрелбата били породени от стар инцидент. Кравата твърди, че в нощта на престрелката възнамерявал да разговаря с Митьо Очите. Вместо разговор обаче получил удар от Димитър Желязков. Видял, че зад Очите стои мъж със зареден пистолет. Чули се и изстрели. Георгиев си спомня, че лежал на земята, когато започнала престрелка. "Това беше въоръжено нападение, организирано от Митьо Очите", обвинява той.

Божидар Георгиев е категоричен, че няма паркоместа, нито наркоместа в Слънчев бряг. По думите му и малките деца нямало да повярват, че той взима рекет от Митьо Очите.

Минути след 19.00 часа "24 часа" съобщи, че Божо Кравата вече е отведен под конвой в Бургас. Пред сградата на ОДМВР-Бургас охраната била засилена, а над 10 души го конвоирали. Предстояло да бъде обвинен като лидер на организирана престъпна група за принуда, проституция и наркоразпространение.

Тази вечер се очаква да бъде и първият му разпит в качеството му на обвиняем. Смята се обаче, че той няма да даде обяснения. Очаква се да пренощува в ареста в Бургас и утре сутринта да бъде отведен в София.

Прокуратурата смята, че от години групата на Божо Кравата има силни позиции в наркоразпространението в Слънчев бряг. Какво точно е довело до конфликта с Митьо Очите не се знае. След покушението обаче бе взривена колата на жената на Божо Кравата.

Групата на Божо Кравата се прочу при мелето на 8 юни в Слънчев бряг. Свидетели разказват, че хората му 3 години "колели и бесели" в Слънчев бряг и Банско. За издирване са обявени и двама от членовете на групата му.

Божидар Георгиев неформално е стопанисвал заведения в Слънчев бряг и в Банско. Именно той е организирал останалите обвиняеми да нанасят телесни повреди на хора, които са му били конкуренти.

Групата е била въоръжена, отправяла е заплахи с огнестрелни оръжия.