Свидетели твърдели, че изпитват страх от хората на Божидар Кузманов, известен с прякора Божо Кравата. Това стана ясно на заседанието, на което специализираният наказателен съд решава дали да остави четирима от групата в ареста.

Припомняме, те се „прочуха” при мелето на 8 юни 2016 г. в Слънчев бряг, когато се биха и стреляха с хората на Митьо Очите.

Митьо Очите се появил с бронежилетка и пищов на кръста, разказва човек на Кравата

Митьо Очите се появил с бронежилетка и пищов на кръста, разказва човек на Кравата

Терзийски трябвало да уреди вечеря на Желязков и на Кузманов.

Спецпрокуратурата иска с най-тежката мярка за неотклонение да останат Димитър Николов, Иван Терзийски, Силви Николаев и Николай Иванов, заловени при акция на полицията в Слънчев бряг.

Според прокурор Славова, събраните доказателства сочат, че спрямо тях трябва да бъде взета най-тежката мярка. На 29 юни те са привлечени като обвиняеми. Повдигнатите обвиненията са за тежки умишлени престъпления. Наказанията за тях са между 3 и 10 години затвор.

Трима от групата начело с ръководителя Божидар Кузманов се укриват и са обявени за издирване. Данаил Петков и Марчо Марков са другите две издирвани лица.

Бандата на Божо Кравата унищожила видеозаписите от стрелбата по Митьо Очите
Обновена

Бандата на Божо Кравата унищожила видеозаписите от стрелбата по Митьо Очите

Към момента Митьо Очите се води пострадал

От събраните доказателства обвинението установява, че групата е действала от месец май 2013 до 8 юни 2016 година на територията на Слънчев бряг и в Банско. Сред престъпленията, които се твърди, че са извършвали, са разпространение на наркотици, осъществяване на принуда, както и на силови действия с цел придобиване на имотни облаги.

Божидар Кузманов неформално е стопанисвал заведения в Слънчев бряг и в Банско. Именно той е организирал останалите обвиняеми да нанасят телесни повреди на хора, които са му били конкуренти.

По Митьо Очите стреляли не заради парко-, а заради наркомясто, призна прокуратурата

По Митьо Очите стреляли не заради парко-, а заради наркомясто, призна прокуратурата

По случая са разпитани са 84 свидетели

Целта била конкурентите му да плащат месечни вноски на престъпната група. Друга част от усетилите силата на групата, са били принуждавани да водят клиенти в търговските обекти на Кузманов.

Според прокуратурата, парите били отчитани на Кузманов. Стигало се до унищожаване или повреждане на имущество, като това е било част от силовата дейност.

Групата е била въоръжена, отправяла е заплахи с огнестрелни оръжия. На 8 юни е убит Александър Алексиев - един от хората на Димитър Желязков - Митьо Очите. Припомняме, самият Желязков бе тежко ранен при придобилата печална известност престрелка в курорта "Слънчев бряг".

След убийството на Алексиев е открит пистолет и четири патрона в дома на един от групата. Сред останалия антураж са също и два броя мачете и ножове.

Веднага хванахме нападателите на Митьо Очите, хвали се Бъчварова
Обновена

Веднага хванахме нападателите на Митьо Очите, хвали се Бъчварова

Очите бил там като бос на банда за респект и да се саморазправи.

Според показания на свидетел, хората на Божо Кравата са изнудвали таксиметрови шофьори да плащат такса, за да спират пред заведенията му. 4 хил. лева на сезон трябвало да броят таксиджиите, за да спират пред кръчмата.

Стана ясно още, че сръбски туроператор е бил принуждаван на 6 юни да води туристи в търговските обекти на Кузманов. Два дни по-късно сърбинът бил пребит от участници в групата.

Според прокуратурата има опасност обвиняемите да извършат друго престъпление, ако бъдат пуснати с по-лека мярка. Силви Николаев и Димитър Николов са осъждани за нанасяне на телесни повреди. Проблеми с правосъдието има и Терзийски.

Имало опасност и да се укрият, тъй като нямат постоянно пребиваване. Те са били търсени на постоянните си адреси, но не са били открити и са призовавани чрез адвокатите си, изтъкна още прокурор Славова.

Според адвоката на Димитър Николов никъде в този ранен етап на разследването не е посочено какво конкретно деяние е извършил той. Сочело се само, че е бил член на групата.

Защитникът подчерта още, че никой от свидетелите не сочи Димитров да е участвал в разпространение на наркотици - една от дейностите на групата.

Адвокатът заяви, че Николов не е присъствал на престрелката на 8 юни. Обвиняемият имал малко дете на 3,6 г. Самият Николов поиска от съда да бъде пуснат, тъй като нямало кой да се грижи за детето.

Според адвокат Ивелина Божилова, която защитава другия обвиняем - Силви Николаев, на 8 юни групата на Очите е носела със себе си тръби и палки.

Съпругата ми е бременна, страх ме е за нейния живот, заяви в съдебната зала обвиняемият Иван Терзийски и поиска от съда да бъде пуснат на свобода. Той подчерта, че нямал никакви намерения да извършва престъпления.

В залата другият обвиняем – Димитър Николов, заяви, че бил заплашван от един от свидетелите срещу групата – Радослав Попов. По думите му Попов ходил при него с 30 души, с джипове и отправял заплахи към него. „Имам детенце, за което се грижа”, заяви още Николов пред съда.

Версията му при отношение на свидетеля Радослав Попов се подкрепи и от обвиняемия Терзийски. В залата той каза, че Попов участвал в престъпна група и баща му е един от „Килърите” (бел. ред. вероятно има предвид Янко Попов – Туцо).

Четиримата участници от групата на Божидар Кузманов остават в ареста. Това реши Специализираният наказателен съд. Според съдията от събраните доказателства може да се направи извод, че те стоят зад деянията, за които са обвинени. Има и опасност да извършат престъпления, ако бъдат оставени на свобода.

Според съда четиримата са лица с висока обществена опасност.
При прочитане решението на съда да ги остави зад решетките стана ясно още, че свидетели са посочили, че групата е имала и 10 момичета танцьорки, които са предлагали секс услуги.

Според свидетелски показания Иван Терзийски е бил "дясната ръка" на Божидар Кузманов. "Момчетата на Божо винаги ходят на групи", са споделили свидетели срещу тях.

Решението на съда подлежи на обжалване в тридневен срок като адвокатите бяха категорични, че ще обжалват. Заседанието пред Апелативния специализиран съд ще бъде на 7 юли.