Силовият министър Румяна Бъчварова дойде в пленарна зала, за да докладва на депутатите за стрелбата срещу несебърския бос Митьо Очите. В четвъртък депутатите от левицата я привикаха да обясни случилото се.  Социалистът Красимир Янков настоя изслушването на министъра да се излъчи на живо по БНТ и БНР.

Психологически профил на Митьо Очите

Психологически профил на Митьо Очите

Сложна натура, могат да се водят разговори с него, до известна степен примитивен

Предложението не бе подкрепено от мнозинството. На влизане Бъчварова не пожела да отговаря на въпросите на журналистите.

Чакаме информация за източния фронт, настоя и червеният депутат Атанас Мерджанов. Гражданите трябвало да чуят как полицаите ще защитават хората и ще осигурят спокойствието на туристическия сезон. Той настоя отново за пряко излъчване. Отново не мина идеята на левицата.

МВР издирва само Иван Терзийски за стрелбата по Митьо Очите

МВР издирва само Иван Терзийски за стрелбата по Митьо Очите

Останалите седем издирвани са задържани

Истината е над всичко, започна силовият министър. Тя изрази учудването си от политическите интерпретации по случая. Много неверни неща се казали до момента. Румяна Бъчварова  отново обясни ясното по случая: "скандалът е заради паркомясто. За този сблъсък не е сигнализирано на органите на реда".

Борисов праща цялата полиция срещу мутрите по морето

Борисов праща цялата полиция срещу мутрите по морето

Премиерът предупреди за бъдещи проверки за произход на парите за скъпи коли

След това на 8 юни (сряда - б.р.) хора на Митьо Очите на групи се събрали около заведението, за да се разправят с управителя, който се спречкал с кандидат-зетя на несебърския бос. Само Митьо Очите бил с бронежилетка.

Веднага е сигнализирано на МВР. Прецедент било в последните години, според министъра, да се стреля по знаков бос и веднага да се задържат нападателите. 

Около трийсет гилзи са намерени на местопрестъплението, както и две огнестрелни оръжия. Нови факти Румяна Бъчварова не може да каже. Конфликтът е възникнал спонтанно, по думите й. Атаката по Очите не бил предварително организирана.

Митьо Очите тежко ранен при стрелба в Слънчев бряг
Обновена

Митьо Очите тежко ранен при стрелба в Слънчев бряг

Има опасност за живота му...

Няколко спец операции са организирани по морето, стана ясно още от думите  на вътрешния министър. 238 оперативно интересни лица са проверени само за една нощ. 236 места пак от оперативен интерес са посетени от органите на реда в акцията за спокойствие по морето. Инспектирани са редица хазартни зали, интернет клубове и са задържани 90 души.

Проверени са и лицата, които се събрали пред болницата след инцидента. Това стана ясно малко по-късно от думите на Румяна Бъчварова на брифинг в кулоарите парламента.

Припомняме, премиерът Бойко Борисов се ядоса, че тези лица не били арестувани. Според министъра не е имало основание те да бъдат задържани пред лечебното заведение. Те обаче са проверени и разпитани.

Румяна Бъчварова бе категорична, че нямало политически или полицейски чадър на Очите. Направени са проверки и те показват, че несебърският бос не се е ползвал с някакви протекции.

В момента са арестувани 23 души, информира още силовият министър. От 30 обявени за издирване само един все още не е установен, по думите й.

Самият инцидент с Димитър Желязков според силовия министър не показвал гангстерска война. Проверяват се всички възможни версии, коментира още министър Бъчварова. Тя отказа да отговори на въпроса кой е убиецът на гарда на Митьо Очите.

Всички служители било активизирани да работят по случая, както отчете вътрешният министър. Към момента тя нямала забележки към работата на полицията в Бургас и Несебър. Предстои обаче анализ за дейността на Областната дирекция на МВР в Бургас. В момента най-важното е да се справим с конкретната ситуация, посочи Румяна Бъчварова.

Заместникът й Цвятко Георгиев също коментира случая. По думите му между двете групи, участвали в екшъна, нямало финансови неуредици. Хората от криминалния контингент често имат навика и уреждат своите спорове по такъв начин, изтъкна той.

От думите му стана ясно, че предстои проверка на доходите на Очите. За момента е ясно, че имал законен бизнес и си плащал данъците. Занимавал се с перални помещения и с търговски обекти. Предстои да се установи дали и каква е ролята му в такси бранша.

Първият сблъсък между двете групи е започнал между собственика на заведението и зетя на Желязков за паркомясто.

На въпроса на News.bg Цвятко Георгиев поясни, че Митьо Очите отишъл да „защити зет си”. Скандалът, довел до ответен куршумен удар, бил не само вербален, но се включили и юмруци. След това за уреждането на тези сметки обикновено отново се иска да се стигне до силовия действия, каза заместник-вътрешният министър.

Подготвили се да се бият, допълни той. Очите бил там като бос на банда за респект и да се саморазправи.