Сложна натура, могат да се водят разговори с него, до известна степен примитивен, но в основата си има една природна хитрост, която е в психиката му, в цялата му дейност. Това заяви Ботьо Ботев, бивш шеф на отдел „Убийства”, пред bTV, който направи психологически профил на Димитър Желязков-Очите.

МВР хвана шест от осемте издирвани за престрелката с Митьо Очите

МВР хвана шест от осемте издирвани за престрелката с Митьо Очите

В неизвестност остават Иван Терзийски и Радослав Димитров

Припомняме, Митьо Очите беше прострелян в сряда вечерта в ресторант в курортен комплекс „Слънчев бряг”. При възникналата престрелка загина един човек, а друг е ранен. Според полицията става въпрос за „битов инцидент”. Има над 10 задържани за престъплението. Полицията продължава издирването на други заподозрени.

Следващите 12 часа критични за Митьо Очите
Обновена

Следващите 12 часа критични за Митьо Очите

Очите е претърпял 8-часова операция

Според Ботев с времето Очите се изгради като една от водещите фигури на Несебър, където дълги години всички се съобразяват с него.

Бившият шеф на отдел „Убийства” обясни, че Очите контролира добра организация, свързана с добри приходи, добри печалби, добро разпределение на печалбите.

Има тежки случаи в Несебър, включително убийства, които така или иначе организирани от неговите хора, индиректно, не е ставало без неговото съгласие, добави Ботев и поясни, че Митьо Очите се наложи с брутални действия, с прийоми и жестокост в първите периоди на сформирането на организираната престъпност.

Ботев изтъкна, че не е убеден, че мотивът е свързан с битов инцидент, но и не каза конкретно каква е причината за случилото се.

По думите му превантивната дейност е задължение на оперативните служби, намеквайки, че е можело да се предотврати стрелбата.

Иначе Ботев подкрепи позицията на премиера Борисов, че полицията не си е свършила работата пред болницата, където е настанен Митьо Очите, определяйки го като слабост.

В една такава сложна ситуация се правят грешки, но не са умишлени грешките, добави той.

Ботьо Ботев смята, че групата на Очите е отишла да направи една наказателна акция, а другата страна в ресторанта е била подготвена, че Димитър Желязков ще посети заведението, но никой не е очаквал, че ще се стигне до такъв край.