Димитър Желязков-Очите е с опасност за живота след стрелбата в Слънчев бряг вчера вечерта. Това съобщи на специална пресконференция доктор Георги Матев, директор на МБАЛ – Бургас, цитиран от местни медии.

От думите му стана ясно, че Митьо Очите, въпреки че е бил с бронежилетка според медии, е прострелян с пет куршума, като един от тях не е изваден (гръдната кухина), но куршумът не представлява опасност за здравето на пострадалия.

Митьо Очите тежко ранен при стрелба в Слънчев бряг
Обновена

Митьо Очите тежко ранен при стрелба в Слънчев бряг

Има опасност за живота му...

Матев добави, че Очите е претърпял 8-часова операция. За 30 минути след пристигането на Желязков в болницата снощи се били организирани операционна зала и екип от специалисти, които да извършат интервенцията. Операцията е започнала около 22.30 часа и е продължила до 7.00 часа тази сутрин, уточни Матев. По време на операцията са участвали гръдни, съдови и коремни хирурзи. 

Установено е, че са засегнати 3 органни системи. Засегнати са белият дроб, пикочният мехур, коремът и единият крак. Не се налага Митьо Очите да бъде транспортиран в другo заведение, но следващите 12 часа са критични.

Над 10 закопчани за стрелбата срещу Митьо Очите, арестите продължават
Обновена

Над 10 закопчани за стрелбата срещу Митьо Очите, арестите продължават

Полицията извежда версията за спор заради места за паркиране

През цялата нощ са правени и консултации с Военномедицинската академия в София, където лекарите са специалисти по огнестрелни рани. След операцията Желязков е получил усложнения, които са нормални за състоянието му, свързани с кръвосъсирвания, добави доктор Матев.

Вторият ранен не е с опасност за живота. Николай Маринов-Кольо Магарето има шрапнел в левия си крак и фрактура на кост. Няма опасност за живота му, състоянието му е стабилно, но все още е в реанимация, за да му бъдат направени необходимите изследвания, поясни директорът на болницата. 

Припомняме, стрелбата стана в ресторант "4you" до дискотека „Айсберг”. В престрелката са участвали около 40 души, 30 от които са били от обкръжението на Желязков, а около 10 - от постоянните посетители на заведението. Един човек е убит при стрелбата.

Големите поръчкови убийства у нас: 2002-2005

Според главния секретар на МВР Георги Костов престрелката е заради битов скандал, а не както се предполагаше по-рано, че е заради преразпределение на наркопазар, на контрол на таксиметровите услуги или на събиране на "такса спокойствие".

По думите на главния секретар възникнал е скандал за паркомясто между мъжа, който живее на семейни начала с дъщерята на Митьо Очите и собственика на заведението, в което е станала престрелката.

От думите на Костов стана ясно, че са задържани седем души.

Сигналът за стрелбата е подаден към 20:57 ч. в районното управление на полицията в Несебър.

Днес се очаква от 12.30 часа в Апелативната прокуратура в Бургас да бъде дадена нова пресконференция.

Димитър Желязков стана известен като шеф на престъпна група за разпространение на наркотици. Първоначално е свързан е с групировката ВИС. Нееднократно е участвал в конфликтни ситуации с групи от подземния свят.

През ноември 2001 г. беше взривена колата му. Тогава загина съпругата му.

Преди 3 месеца той застана пред спецсъда като свидетел по делото срещу Златомир Иванов–Баретата.