За снощната стрелба в курортния комплекс „Слънчев бряг” до момента са задържани над 10 души. Това обяви на пресконференция в Бургас директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Калоян Калоянов, цитиран от кореспондента на БТА.

На брифинга присъстваха също апелативният прокурор Любомир Петров и окръжният – Калина Чапкънова.

Припомняме, че Димитър Желязков - Митьо Очите бе ранен тежко при престрелка в курортния комплекс. Той е с опасност за живота. При стрелбата бе убит един от бодигардовете му.

Митьо Очите тежко ранен при стрелба в Слънчев бряг
Обновена

Митьо Очите тежко ранен при стрелба в Слънчев бряг

Има опасност за живота му...

Бургаският МВР шеф подчерта, че арестите продължават. Установявало се кой каква съпричастност има към инцидента. Записите от камерите за видеонаблюдение били иззети.

Калоян Калоянов заяви, че се потвърждава версията, че снощният конфликт е възникнал заради места за паркиране. Спречкването не било първото между двете групи. Наскоро имало друго подобно, а вчера бил нанесен побой на приближен на Желязков. Поредният побой бил допринесъл за нагнетяване на ситуацията.

Следващите 12 часа критични за Митьо Очите
Обновена

Следващите 12 часа критични за Митьо Очите

Очите е претърпял 8-часова операция

Прокурор Петров обясни, че на мястото на стрелбата са били намерени 30 гилзи, нож и три пистолета. Единият пистолет е газов, вторият е законно притежаван, а третият е „Макаров” без номера. До тялото на убития в престрелката е бил намерен пистолетът „Макаров”.

Загиналият охранител на Димитър Желязков - Очите е на 46 години. Той се казва Александър Алексиев.

Старши комисар Калоян Калоянов обясни, че смъртта на гарда вероятно е причинена с едно от намерените оръжия. Това обаче щяло да се изясни с балистична експертиза, която вече е настанена.

МВР пусна снимки на осем издирвани за престрелката в Слънчев бряг

МВР пусна снимки на осем издирвани за престрелката в Слънчев бряг

Анонимността на информаторите е гарантирана, подчертават от полицията

От своя страна прокурор Любомир Петров съобщи, че за убийството на Алексиев се води досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Досъдебно производство срещу неизвестен извършител е образувано и за опита за убийство на 42-годишния Димитър Желязков - Очите и Николай Маринов – Кольо Магарето.

Когато спрямо конкретен човек бъдат събрани достатъчно доказателства, щели да бъдат повдигнати и обвинения.

На съвместния брифинг стана ясно още, че освен за убийството и опита за убийство, разследване се води и за хулигански действия с особена дързост.

Апелативният прокурор е разпоредил проверка относно дейността на МВР по издаване на разрешителни за носене на оръжие. Тази проверка щяла да установи дали подобни разрешителни са давани на криминално проявени лица, извършващи охранителна дейност.

Междувременно стана ясно, че след поредната операция състоянието на Митьо Очите е стабилизирано, допълва БНР.

По-късно на брифинг в Съдебната палата говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че нито една от версиите, които се разследват, не е отхвърлена, не е и потвърдена. Ще бъдат положени максимални усилия да се установят поводът и отношенията, които преди това са съществували, за да се установи мотивът за престъплението.

До края на деня се очаква информация от прокуратурата за задържаните лица и събраните доказателства. 

Досъдебното производство се води за опит за убийство на повече от едно лица, като при едно от лицата е настъпила смърт. Сравняват се огнестрелните оръжия като вид, марка, време на използване с гилзите, открити в телата на Очите и охранителите му.