Проверки в района на Бургаските езера показаха сериозно бракониерстване, погазване на няколко закона и използване на забранени устройства за улесняване на бракониерите.

От Регионалната дирекция по горите-Бургас (РДГ) и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) съобщиха, че техни служители са спипали няколко незаконни ловци за двата дни - събота и неделя.

Засечени са били двойно повече отстреляни птици от разрешената норма. Освен това са били ползвани забранени звукови устройства за примамване на птиците.

Задържаха трима бракониери, убили диво прасе

Задържаха трима бракониери, убили диво прасе

В жилището на единия са открити и примки от метално въже

В събота проверяващите заловиха двама ловци с устройство, възпроизвеждащо звуци за привличане на гъски. Това е абсолютно забранено - използването на звукозаписи, електрически и електронни уреди, които привличат птици, с цел тяхното отстрелване.

Забраната е съгласно разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие и Закона за лова и опазване на дивеча, които явно нищо не означават за бракониерите.

Въпросните нарушители са превишили и допустимата норма за лов, отстрелвайки 17 големи белочели гъски, при позволени до 3 броя на ловец за ден.

Същите нарушения са установени и на следващия, когато екип от горски инспектори и представители на БДЗП са заловили ловец, използващ забранено звукозаписно устройство.

Прилагането на такива устройства по време на лов е и в разрез с ловната етика и добрите ловни практики в България, категорични са от дирекцията по горите и БДЗП.

Задържаха трима бракониери, убили кошута в Шуменско

Задържаха трима бракониери, убили кошута в Шуменско

Тримата са притежавали законно ловни пушки

Превишаването на нормата за отстрел за водоплаващ дивеч е една от основните заплахи за птичите популации. Това е една от основните причини за намаляване на числеността им в световен мащаб.

В резултат на проведените проверки, са съставени два акта за административно нарушение по Закона на лова и опазване на дивеча. Иззети са 11 гъски и едно звуковъзпроизвеждащо устройство.

Засилените съвместни проверки с участието на инспектори от Регионалните дирекции по горите и доброволци на БДЗП ще продължат до края на ловния сезон.

Освен в района на Бургас, такива проверки ще има и в района на Шабла, Дуранкулак и други места в страната със струпвания на водолюбиви птици.