Мотивите за оправдателните присъди по делото срещу дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов - братя Галеви, както и  петима техни приближени вече са публично достъпни в сайта на Кюстендилски окръжен съд.

Припомняме, на 4 ноември Пламен Галев, Ангел Христов и Красимир Оков бяха оправдани по всички повдигнати срещу тях обвинения. Съдът отхвърли като неоснователни подадените граждански искове срещу дупнишките бизнесмени.

Пламен Галев и Ангел Христов - Геле, както и петимата им приближени - Апостол Чакалов - Тоци, Владимир Ангелов - Стъклето, Красимир Оков, Георги Градевски - Конана и Георги Блатски са обвинени в участие в престъпна група за изнудване и принуда.

Председателят на Кюстендилски окръжен съд Мирослав Начев забави повече от три месеца изготвянето на мотивите си. Той трябваше да ги произнесе на 4 декември 2010 година. Съгласно НПК мотивите могат да бъдат изготвени и след обявяването на присъдата, но не по-късно от 15 дни. По дела, които представляват фактическа и правна сложност, мотивите могат да бъдат изготвени не по-късно от 30 дни.

Тримесечното забавяне той обясни с големия обем на материала, събран по време на процеса срещу Пламен Галев, Ангел Христов и петимата техни приближени.

В мотивите се посочва, че не са налице категорични доказателства, установяващи по безспорен начин, че подсъдимите Галев, Христов, Чакалов, Ангелов и Блатски в различни комбинации помежду им, са формирали обща воля и са се подчинили на такава - да вършат определена категория престъпления или чрез внушаване на страх да извличат облаги.

Става ясно и че не се установява между тях да е било постигнато съгласие или уговорка за извършване престъпления. Предназначението на групата - да послужи за извършване на определени престъпления, да има организационна форма за вършене на такива, трябва да не е само субективно, целено от участниците, но следва и да е обективно уговорено от тях.

Доколкото се касае за съгласувана дейност на две или повече лица в извършване на престъпления, следва да се докаже и предварителния умисъл на участниците, че се сдружават предварително.

В настоящия случай, според мотивите, не са събрани каквито и да е доказателства за наличието на посочените организационни форми, както и за предварително сдружаване на участниците. Възпроизвеждането на слухове в показанията на част от свидетелите, излагането на субективни мнения и предположения, не представляват доказателства по смисъла на чл.104 НПК", пише в решението на съдия Начев.

Съдия Мирослав Начев бе изслушан от Комисията по изпълнение на Мерките за организацията на работата на делата с особен обществен интерес в органите на съдебната власт, като съдия-докладчик по "делото срещу братя Галеви". По време на срещата бе изяснено, че забавянето на мотивите е било по обективни причини, се посочва в сайта на Висшия съдебен съвет.