Сигналите срещу корупция в спецпрокуратурата рязко се увеличиха. Това заяви шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев, предаде БНР.

Отчитайки работата на институцията през миналата година, Гешев изтъкна, че след като разследванията срещу "висока" корупция били прехвърлени на Специализираната наказателна прокуратура, броят на сигналите от граждани рязко с е повишил.

Сигнали освен граждани спецпрокуратурата получила и от неправителствени организации и държавни институции.

Гешев отчете сериозен ръст на исканията на специални разузнавателни средства. Той обясни, че това е най-ефективният начин за разследване на организирани престъпни групи, корупционни действия и тероризъм.

Сграденият фонд на съда е недостатъчен, той е същият като преди, а броят на преписките е увеличен.

"Чисто житейски, няма смисъл да работиш шест пъти повече или 100 пъти повече и да получаваш същите пари. Няма защо да си го причиняваш. Това е масовият начин да разсъждаване. Плюсът на тази ситуация е, че в последната година и половина идват хора, които са мотивирани да си вършат работата. Може да са малко, но са качествени", обясни липсата на кадри Гешев.

Той изтъкна, че обществото трябва да разбира, че "бонусите" са естествен процес, но не и откритие на българския законодател.

"Понеже много често се споменава Румъния, от специализираните прокурорски структури там получават заплатата като върховни магистрати в техния върховен съд, плюс процент отгоре, плюс бонуси за конкретни резултати. Това е логичният начин да постигнеш резултати. Това е европейски подход. Специализираната прокуратура е добра европейска практика, която съществува във всички европейски страни. Не виждам защо, от една страна да искаме резултати в борбата с престъпността, а от друга страна да не искаме да въвеждаме добрите европейски практики. Това означава, че някой има някакви други интереси и те не са съвпадат с интересите на обществото и не съвпадат с интересите, насочени в посока борбата с престъпността", категоричен е Гешев.

По думите му стана ясно, че 60% от специалните разузнавателни средства, поискани от прокуратурите в цялата страна са поискани от Специализираната наказателна прокуратура.

Съдът става все по-взискателен според шевът на спецпрокуратурата, за това сочили 30% откази.

През 2017 г. спецпрокуратурата е постигнала над 80% осъдителни присъди, хвали се Гешев, критиката обаче е, че голяма чат от присъдите са след споразумение.

"Голяма част от криминалната престъпност е осчетоводила затвора като част от бизнеса. На него му е ясно, че трябва да сключи споразумение, след като стигане до едно ниво, и колкото по-малко, толкова по-насметка, за да може да излиза и да продължава да си работи. За тези дела е така", обясни шефът на спецпрокуратурата.