Двама са задържани за участие в организирана престъпна група за производство и разпространение на марихуана. Трето лице е обявено за международно издирване.

Това съобщиха на съвместен брифинг МВР и Окръжната прокуратура в Бургас.

Акцията е извършена през вчерашния ден, като при претърсване на домовете на задържаните са открити около 4 кг марихуана, везни, пакетиращи машини и други средства, свързани с престъпното деяние.

Разкрита е и домашна лаборатория, която се е използвала през зимния сезон. В нея са открити около 20 растения от вида на конопа.

Тримата, според данни на регионалната служба за борба с организираната престъпност (БОП)-Бургас, са успели да пласират други 5 кг марихуана. За общо 9-те кг цената е около 1 млн. лева на свободния пазар, обясни комисар Ради Пенев, ръководител на БОП-Бургас. По сметки на News.bg обаче това прави средно по 111 лева на един грам, което сякаш е доста преувеличено..

Установено е, че престъпната група е по-активна през пролетно-летния сезон. Тогава започва засаждането на марихуаната. Групата е работила в затворен кръг- от производството до пласирането на наркотиците.

Повдигнати са обвинения спрямо трите лица по член 321, ал. 6 от Наказателния кодекс - за участие в ОПГ. Това са начални обвинения, които търпят промяна, обясни наблюдаващият прокурор.

И тримата участници са криминално проявени. Двама от тях са задържани до 72 часа, а третият не се намира в България и е обявен за издирване.

Лидерът на групата е син на бивш кметски наместник, заяви ръководителят на БОП-Бургас. Обвиняемите са регистрирани като земеделски производители и на тази база с притежавали земеделски площи и прилежащи постройки към тях, в които са отглеждали марихуана на открито и на закрито. Канабисът е отглеждан край село Смолник, община Карнобат. Стопанисвали са и язовир, от който са поливали продукцията си.

Разследването продължава.