Окръжен съд - Бургас приема, че по дело за убийство, по което подсъдима е Веселина Гинева, се констатират процесуални нарушения, допуснати в досъдебното производство и при изготвянето на обвинителния акт, които са отстраними. Поради това, настоящият съдебен състав прекратява производството и го връща на държавното обвинение за отстраняване на нарушенията и посочване на всички факти в обстоятелствената част на обвинителния акт.

Окръжен съд - Бургас приема, че не са настъпили нови обстоятелства, които да налагат промяна и потвърждава взетата мярка за неотклонение "Задържане под стража" спрямо Веселина Гинева.

Съдят бургаската учителката, държала в плен и убила бившия си мъж

Съдят бургаската учителката, държала в плен и убила бившия си мъж

Тя го направила, за да получава пенсията му

Веселина Гинева е обвинена за това, че на 1 август 2014 г., в Бургас, ж.к. Лазур, с користна цел, по особено мъчителен начин, предумишлено умъртвила лице, намиращо се в безпомощно състояние - Д. М., като системно не му е давала достатъчно количество храна, вода и необходимите за заболяването му лекарства, лишила го е от необходимата квалифицирана медицинска помощ и грижи в болнични условия, вследствие на което е настъпила смъртта му.

При така формулираното обвинение от една страна се посочва, че убийството е извършено на конкретна дата - 01.08.2014 г., а от друга страна се приема от прокурора, че е осъществено от подсъдимата чрез системно недаване на достатъчно количество храна, вода и необходимите за заболяването на пострадалия лекарства и лишаване от необходимата квалифицирана медицинска помощ и грижи в болнични условия, която системност предполага период от време, в който е осъществено бездействието. Това според съда представлява неяснота на обвинението за убийство относно времето на извършване на деянието.

На Веселина Гинева е повдигнато и обвинение за това, че от 1 септември 2014 г. до 31 август 2016 г. в Бургас, като пълномощник на Д. М., упълномощена с пълномощно, заблуждавала НОИ - Бургас, че Д. М. е жив и има право да продължи да получава пенсия за старост, в резултат на което служителят е наредил превод на пенсии за старост на Д. М. за периода от 1 септември 2014 г. до 31 август 2016 г, като с това е причинила вреда на НОИ в размер на 21 140 /двадесет и една хиляди, сто и четиридесет лева/.

Учителката, държала в плен и убила мъжа си заради пенсията му, остава в ареста

Учителката, държала в плен и убила мъжа си заради пенсията му, остава в ареста

Определението на съда е окончателно

В обстоятелствената част на внесения от Окръжна прокуратура - Бургас обвинителен акт относно това обвинение, липсва описание с какви конкретни действия, според прокуратурата, обвиняемата е възбудила и поддържала заблуждение у служителката на НОИ. В обстоятелствената част на обвинителния акт следва да се посочат точно и ясно конкретните извършени от подсъдимата действия по формиране на неверни представи (въвеждане в заблуждение), съответно по поддържане на тези неверни представи у посочената като измамена служителка на НОИ, за да извърши тя разпоредителни действия.

Съгласно указанията, дадени с Тълкувателно решение на ВКС, в обстоятелствената част на обвинителния акт прокурорът задължително трябва да посочи всички факти, които обуславят съставомерността на деянието и участието на обвиняемия в осъществяването му. Това е необходимо с оглед основното предназначение на обвинителния акт да очертае рамките на обвинението, в които ще се развие процесът на доказване по време на съдебната фаза.

Определението на Окръжен съд - Бургас може да бъде обжалвано и протестирано пред Апелативен съд - Бургас в седемдневен срок.