Община Чирпан и още пет общини в България - Айтос, Малко Търново, Тополово, Царево и Средец очакват министър Пламен Орешарски да разреши внос на дарения за болници без ДДС, информира БНР.

Дарението е получено със съдействието на доброволците от Корпуса на мира у нас. Корабът с дарението на пристанище Варна и неговият директор има правомощията да го освободи от мито.

Данъкът добавена стойност, който община Чирпан трябва да плати върху дарението от медицинска техника и оборудване, на стойност 386 хиляди долара, е 120 хиляди лева.

Така ДДС върху една инвалидна количка излиза 700 лева, при цена на нова у нас 300 лева изчислява кметът на Чирпан Васил Донев.

За внос на дарението без данък той е потърсил съдействието на Американското посолство, а Националното сдружение на общините на финансовия министър Пламен Орешарски.

С 200 хиляди лева, помощ от японското правителство, общината прави ремонт на отделението за хемодиализа, с други 600 000 лева от Световната банка ще се обнови и снабди с нова техника неврологичното отделение.