Части от декларации с лични данни, с които жителите на столичния квартал "Факултета" излизаха извън пределите на квартала, свободно са разпилени край бившия контролно-пропускателен пункт (КПП) на входа на квартала, съобщи bTV.

Двата квартала "Факултета" и "Филиповци" вече на са оградени от полиция и жителите им могат свободно да излизат. КПП-тата бяха премахнати в полунощ със заповед на Столичната здравна инспекция

Махат КПП-тата във "Факултета" и "Филиповци"

Махат КПП-тата във "Факултета" и "Филиповци"

Заповедта е на директора на РЗИ-София

Мъж, който е работил извън квартала всеки ден през 12-те дни под ограничения, е притеснен , че някой може да спекулира с личните данни върху декларациите. Там са записани лична карта, ЕГН, работодател.

Междувременно от МВР уверяваха, че ще проверяват всички декларации, събрани на входовете на големите градове дали отговарят на истината.

В двата столични квартала с преобладаващо ромско население за първите 9 дни на карантината 17 души са положителни. COVID-19 се е разпространявал в 12 големи семейни огнища. Сега ситуацията е под контрол, уверяват властите.

По време на сутрешния брифинг директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев обясни, че фамилният характер на разпространението на коронавируса позволява да проследим и да контролираме този процес с тенденция към ограничаване. Тези частични ограничителни мерки не отменят другите противоепидемични, които са въведени, допълни д-р Пенчев.

По думите му, ако заразата се върне във "Факултета" и "Филиповци", ще има по-строги мерки.