35 000 подадените декларации на КПП-та само през вчерашния ден, а полицаите са върнали повече от 2300 автомобила с 3800 души. Данните представи главният секретар на МВР Ивайло Иванов в сутрешния блок на БиТиВи, където той определи поведението на шофьорите като безотговорно.

Софиянци отново хукнаха по страната

Софиянци отново хукнаха по страната

Километрични опашки по КПП-тата за излизане от София

Към настоящия момент са образувани повече от 1100 досъдебни производства за фалшиви декларации за напускането на София по празниците. Проверени са 17 717 декларации.

При 788 от тях като основание за пътуване се посочва, че се отива на работа, въпреки че няма сключен трудов договор. 159 от тези хора са регистрирани в Бюрата по труда. За тях ще последват проверки и санкции.

Цифрите сами говорят, че въпреки че санкциите не са малки, хората не спазват правилата. Те лъжат само себе си, никой друг. Техните близки и приятели са изложени на риск, подчерта Ивайло Иванов.

По думите му хората, пътували извън София, продължавали да твърдят, че са били на работа в София, а постоянният им адрес е в провинцията.

Съставени са 15 000 акта, като 10 000 от тях са за неспазване на заповедта за носене на предпази маски.

Затваряме - отваряме София, пазарите, болниците...

Затваряме - отваряме София, пазарите, болниците...

Какъв аргумент е "хората искат да чуят"? Това обясни Борисов като причината за разхлабването на мерките

Въпреки всички предупреждения на Националния оперативен щаб софиянци се изнесоха от града за празничните дни по Великден.

Вечерта след започналата разходка от щаба обявиха, че затварят столицата и въведоха прозорец за влизане и излизане сутрин и вечер, който обаче издържа само два дни.

Заповедта за това бе отменена.

От МВР се заканиха за сериозни последствия за тези, които лъжат в декларациите за причините за напускане. За тях след проверка се готвят глоби. До този момент обаче няма индикации това за стряска софиянци. Вътрешният министър Младен Маринов нарече тези хора "тарикати", а Ивайло Иванов дни преди това изказа разочарованието си от това, че гражданите се подиграват с тях

Във връзка с катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков Ивайло Иванов заяви, че с всяка изминала година се увеличава броят на хората, които шофират дрогирани. Ако през 2000 г. не е засякла дрогирани шофьори, то за миналата година те са над 3000. Това е една скрита престъпност. Колко в действителност са хората, които си позволяват да направят това нещо, не се знае, допълни главният секретар на МВР.