Вицепремиерът Красимир Каракачанов вероятно ще получи акт за нарушение, след като на снимка се вижда, че седи на пейка пред Народния театър. Това заяви пред bTV министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Той обясни, че по закон санкцията е между 300 и 1 000 лева. По думи на Маринов се извършва проверка по искане на вицепремиера.

"Той ми се обади и каза да направим проверка, защото не е сигурен, че това, което е направил е със съзнанието, че се е намирал в градинка или парк. Установено е, че е парк", обясни Маринов.

Относно ситуацията в старозагорското село Паничерево вътрешният министър посочи, че карантината е в сила от полунощ и вече са изградени 7 КПП-та. Осигурени са и 1000 теста за местното население

Маринов беше категоричен, че декларациите, които се оставят на контролно-пропускателните пунктове на градовете, се проверяват, а не са проформа.

Строга карантина за старозагорското село Паничерево
Обновена

Строга карантина за старозагорското село Паничерево

Жандармерия затваря селото на мъжа с положителен тест за коронавирус, избягал от болница

По негови данни вече са проверени над 9000 декларации и има 641 случая на хора, които не работят на трудов договор.

"В тази ситуация разчитаме на лична отговорност. Ако не успеем да запазим дисциплината около Великден, ще изгубим това, което сме постигнали досега", подчерта той.

За пътуването по празниците министърът уточни, че към момента важи заповедта, която е издал здравният министър през март. Той обясни, че 90% от случаите на пътуване са за отиване на работа, но това няма да е основателно в празничните дни.

Вътрешният министър посочи, че за ромските квартали на София ще има режим на влизане и излизане по модела на пунктовете за областните градове. Той увери, че полицаите ще бъдат обезщетени за работата в извънредни условия. По негови думи повечето граждани разбират смисъла на извънредните мерки и помагат на полицията.

Слагат КПП-та в кв. "Филиповци" и "Факултета" в София

Слагат КПП-та в кв. "Филиповци" и "Факултета" в София

От двата квартала ще се излиза само със служебна бележка