Главният секретар на МВР Ивайло Иванов е втрещен от вчерашния наплив на софиянци да напуснат столицата.

Не разбирам защо не се вслушват в щаба, сподели на брифинг в Министерски съвет Иванов и подчерта, че мерките са предприети, за да се опази здравето на самите граждани. 

Стотици хиляди преминават през КПП-тата в страната.

9312 декларации за напускане на областните градове са проверени на случаен принцип до момента в страната. Установено е, че 641 лица от такива декларации нямат сключени трудови договори. 80 лица са посочили, че отиват на работа, а всъщност са безработни, регистрирани в Бюрата по труда.

Образувани са преписки срещу нарушителите. Всичко лъсва, предупреди Иванов тези, които се опитват да измамят полицаите.

Главсекът призова да не се пробват реакциите на МВР, а да се спазват мерките

Главсекът призова да не се пробват реакциите на МВР, а да се спазват мерките

638 са образуваните досъдебни производства за нарушаване на мерките

Полицаите не са на КПП-тата, за да ги лъжат, заяви още главният секретар на МВР. Кого лъжем, не лъжем полицаите, не лъжем системата, лъжем своите близки, недоволен е Ивайло Иванов и призова гражданите да не се опитват да заблуждават никого, защото "заблуждавате себе си".

Имам чувството, че на хората не им пука, каза главният секретар на МВР.

Няколко пъти Ивайло Иванов повтори, че няма промяна в заповедите с ограничителните мерки за движение на хората в страната. Декларациите обаче за работа няма да важат в празничните дни.

Предстоят четири почивни дни - повечето предприятия и държавни служби не работят, и основанието за отиване на работа ще отпадне, предупреди още Ивайло Иванов.

КПП-тата в страната остават за Великден

КПП-тата в страната остават за Великден

Спират се отпуските на всички полицаи

Той посочи още, че шофьорите на таксита също са длъжни да носят маски. Вчера на летището е проведена специализирана полицейска операция сред таксиметровите шофьори дали носят маски. Има вече и санкционирани.

Над 789 производства са образувани за нарушаване на мерките и карантината. Над 5889 са актовете за нарушение на противоепидемичните мерки. Над 2000 са за неносене на предпазна маска.

Толкова ли е сложен един призив: стойте си вкъщи, недоумява главният секретар на МВР и даде пример със себе си и собствените си родители, които също иска да види, но не го прави, защото може да е носител на вируса, да ги зарази, макар и да няма симптоми.

Защо трябва да рискуваме заради едната софра, заради едното ядене и пиене, недоумява той.

Рекорд от новозаразени отчете щабът: 48 за денонощие

Рекорд от новозаразени отчете щабът: 48 за денонощие

783 са заразените с COVID-19, починалите вече 37

23 са КПП-та, изградени във "Факултета", във "Филиповци" са 5. Ще се следи вътре в кварталите за носене на маски и да не се струпват хора на едно място. Там ще бъде осъществяван строг контрол, закани се директорът на СДВР Георги Хаджиев.

И пътните полицаи ще бъдат включени в контрола по пътуващите граждани по празнците.