638 са образуваните досъдебни производства за нарушаване на мерките, свързани с извънредното положение заради коронавируса. Информацията представи главният секретар на МВР Ивайло Иванов на брифинг в Министерския съвет.

Освен това полицията е направила 391 преписки и 2 102 акта по Закона за здравето. Полицията получава сигнали от граждани, медии и социалните мрежи за нарушаване на мерките.

Иванов благодари на всички хора, които се съобразяват с призивите за спазване на мерките.

Струпването на хора в православните храмове трябва да бъде съобразно разпоредените изисквания, настоя той. МВР има за цел да помогне, да защити живота и здравето на хората, да контолира за спазването на мерките, а не да преследва нарушителите и да налага санкции.

Ивайло Иванов призова хората да не пробват реакциите на МВР, за да видят какво ще направят. Служители на полицията ще бъдат около всички православни храмове в страната, които са около 4 000. Спазвайтеки мерки, бъдете дисциплинирани и бъдете отговорни към околните, близките, приятелите и познатите, апелира главсекът хората.

Трябва да се спазват основните правила при ходене на църква на Великден - движението на хората да бъде еднопосочно, трябва да са с лични предпазни средства, да се спазва отстоянието и да се допускат хора, които няма да създадат риск за разпростраение.

"Църковните храмове ще бъдат третирани като всички други обществени места, които се посещават от голям брой хора", подчерта главсекът.