Напоследък нямаме друга работа освен да следим мерките за затягане или отпускане на извънредния режим в условията на коронавирус, обявявани по възможност на извънреден брифинг. Всичко е извънредно. Дори и опроверженията на извънредно несъстоятелни новини като повишения радиационен фон, разпространявани на принципа "един учен от БАН каза". Понасяме го, защото вече и баба знае, че основната цел на властта и щаба е да ни опази живи, дори когато самите ние не щем да се опазим и самоубийствено напираме да излизаме на въздух в градинките.

Предпоследните строги мерки ни връхлетяха по Великден. Този празник ще остане в историята като дните на масово преселение на софиянци, които се качиха в колите си и тръгнаха да разнасят зараза из цялата страна. Не ги спряха и аплодисментите на медиците, които по-късно бяха наречени от шефа на щаба "перверзия". За да предотвратят надвисналата епидемична опасност, от щаба обявиха, че затварят столицата, която беше затворена. Изключения се правеха само за хора, които пътуват по уважителни причини, както се процедираше и в предишните дни. Стигнаха и по-далеч - обявиха часови коридор на КПП-тата, какъвто съществуваше и по-рано, и изискваха документ, без който по принцип няма шанс да преминеш.

Всички видяхме какво стана, а тези, които не успяха, бяха допълнително информирани по време на брифинг - редовен и извънреден.

Сега чакаме втори пик на заразените, след първия, който последва след масовото излизане по улиците на Цветница. Както ни обясниха от щаба - увеличеният брой установени заразени се дължи единствено на неспазването на мерките за социална изолация и в никакъв случай на по-интензивното тестуване, след заработването на 18 лаборатории. Ако решиш да оспориш несигурния факт, от щаба веднага те залива мощна вълна на опровержение, която е толкова витиевата, че така и не успяваш да проумееш как точно се изчислява процентът на инфектирани и къде сме ние по брой направени тестове на глава от населението.

В момента всички експерти и лаици, които се упражняват по темата за извънредните мерки по брифингите, са се захванали да ни убеждават, че отпускането на рестрикциите в другите държави при нас отдавна е факт, просто ние не сме разбрали. Това Австрия, това Германия или Полша отварят магазини, които ние не сме затваряли, да не говорим за фризьорските салони, които се превърнаха в своеобразен символ на демокрацията по време на коронавирус. Какво да кажем за строителството, което никога не е спирало - и от хеликоптер се вижда.

Вчера Борисов обяви отпускането на 5 ограничения, разбира се на извънреден брифинг. Той поясни, че отново са отворени пазарите, върнати са женските консултации, плановите прегледи и ваксинации при децата, премахнати са часовете за влизане и излизане от София. Ако решим да издребняваме, може да коригираме цифрата 5, но това едва ли е най-важното. По-интересно е в какъв момент започва това отпускане на каиша.

Към момента ние имаме 1015 заразени, две нови жертви и ръст на инфектирани медици, които вече са 83. Разполагаме и с две болници, които съвсем категорично се превърнаха в огнища на коронавируса, след като се оказа, че техни пациенти са се сдобили с Ковид 19, точно след престоя си в тях. И по някаква неразбираема логика щабът обявява връщането на имунизациите при децата точно сега. Прави го след поредната констатация как се катерим нагоре по кривата и как пикът ще настъпи всеки момент. Даже личните лекари се изненадаха и се оказаха неподготвени за този рязък ход. Оказа се, че те не могат да започнат да ваксинират от утре, защото трябва първо да създадат организация за посещенията.

Друга сериозна стъпка е обмисляното подновяване на плановата дейност в болниците, към което се засилихме, точно когато най-сетне тестувахме част от медиците и се оказа, че немалко от тях са заразени. И заразените не са от първа линия. Там са най-обезопасените, в няколко елитни болници. Заразените са основно от онези лечебници, в които разполагат с по две еднократни защитни маски и с някой и друг гащеризон за черни дни. Напук на собственото ни производство на предпазни облекла, за което и в Европа вече знаят. Заразени са и ония, които продължават да извършват животоспасяващи операции, без да чакат резултати от бързи или бавни тестове, защото състоянието на пациента не го позволява. Но ние ще подновим плановата дейност, защото болниците ще поискат пари, и ще трябва да им се дадат онези 85% от заработката, които бяха обещани в началото на кризата, фиксирани по неясно каква логика.

Ще отворим и пазарите, които се оказаха по-опасни от търговските вериги, където масово не се спазва отстоянието на метър и половина-два между клиентите, при това в затворени пространства. А малките магазинчета, които уж никога не са били затваряни, ще продължат да не работят, защото не са в състояние да изпълнят всички изисквания за безопасност на РЗИ-тата, пък и никой няма да тръгне да си купува гащи и чорапи, когато стиска парите си за хляб.

Но и тези 5 мерки, които бяха извънредно обявени, подлежат на преразглеждане, ако се окаже, че броят заразените нараства, точно когато започна да нараства.

"Хората искат да чуят, че това свършва", отчете Борисов, обяснявайки причината за разхлабването на режима. И същевременно уточни, че "нищо не ни сочи към момента да бъдем оптимисти".

Ами като нищо не ни сочи, защо отпускаш мерките точно сега? Какъв аргумент е "хората искат да чуят"?

Вярно е, че им писна да бездействат затворени, докато ги убеждаваха, че само това ще спре заразата. Но се оказа, че тя се разпространява въпреки ограниченията и че въпреки мощната организация никой не ще да те лекува, когато си подозрителен за коронавирус. Това пък е една друга необятна тема, за която оживелите след пандемията ще разказват. Но сега е време за отпускане на мерките, защото дойде моментът държавата да компенсира болници и работодатели - къде 60/40, къде по-малко, къде - никак.