Нерегламентирани лечебни заведения са оказвали спешна медицинска помощ на чужди гражданисрещу суми между 5 хил. и 20 хил. евро, обявиха от Здравната каса.

Там има данни за постъпили над 100 фактури със завишени цени на услугите с над 1000 евро.

От влизането ни в ЕС лечението по спешност на български граждани в чужбина е струвало над 8 млн. лв.

У нас чужденците са търсили медицинска помощ най-много в зимните курорти и по Черноморието. Медицински услуги чужденците ползвали в хотелите в Боровец, Пампорово и Банско и навсякъде по морето, предаде БНР.

Освен че в медицинските кабинети работят без разрешителни, са шокирали чужденците с високите цени на услугите си, казва д-р Ваклинов от Дирекция "Бюджет и финанси" в Здравната каса.

"За съпоставима дейност кървяща язва в стомаха, извършена в Германия за наш здравноосигурен гражданин, ние възстановихме 5 хил. евро. За същата дейност, извършена на българското Черноморие в една от частните болници чуждият гражданин плати 10 хил. евро", даде пример той.

Лечебните заведения оказвали спешна медицинска помощ на чужди граждани са частни и нямат договори с касата. По закон обаче касата им изплаща парите, а после ги иска от здравноосигурителните фондове на страната, от която е чуждият гражданин.

Откакто сме членове на ЕС повече от 1300 българи са ползвали спешна медицинска помощ в Испания, Германия, Франция, Холандия и Австрия. Здравната каса е платила за нея 8 млн. лв. Помощ българите са търсили за фрактури, травми, за спукани язви, за апандисити и раждания.