Частните здравноосигурителни фондове няма да работят с публичен ресурс. Това стана ясно на кръгла маса, организирана от парламентарната здравна комисия, съобщи БНР.

С въвеждането на реформата в здравеопазването от 2011-та година около два милиона работещи ще трябва да се осигуряват задължително допълнително с още два процента здравна вноска в частен здравноосигурителен фонд.

Държавата също ще покрие още два процента вноска за пенсионерите, военнослужещите и децата, които са над четири милиона души, но тези пари няма да отиват в частни фондове, а ще се внасят допълнително в Здравната каса.

По-рано днес стана ясно, че от 2011 г. се очаква в здравеопазването да влезе финансов ресурс от порядъка на 1,5 до 2 милиарда лева. Това съобщи в отговор на журналистически въпрос председателят на парламентарната Комисия по здравеопазване Лъчезар Иванов.

Лъчезар Иванов обясни, че реформите ще започнат реално през 2011 година, а следващата ще се яви подготвителна. През 2010 година обществото трябва да бъде добре информирано и да даде своите забележки и коментари за промените.