Българска фирма е осъдена да плати 460 хил. евро заради хакерска и финансова измама. Ищецът е чешки гражданин, пише "24 часа".

Окръжният съд в Благоевград осъди фирмата от разложкото село Баня да плати сумата на И. Г. по заведено от него гражданско дело за неоснователно обогатяване.

През 2018 г. чешкият гражданин с пълномощник сключил договор за покупка на недвижим имот в Кипър. Ден по-късно получил имейл от името на кипърското дружество, в което е помолен да преведе дължимата сума за имота от 630 000 евро по сметка в България на друга фирма - тази от село Баня. На купувача му било посочено, че фирмата е дъщерна на кипърската и нямало проблем преводът да бъде направен към нея.

След превеждането на парите - на 1 ноември 2018 г., И.Г. се свързал по телефона с кипърското дружество и разбрал, че друг е проникнал в интернет пощата на компанията и е водил кореспонденцията от тяхно име. 

Грък замесен в измама за €15 млн. в Германия

Грък замесен в измама за €15 млн. в Германия

Скандал с криптовалути

След като купувачът разбрал, че е станал жертва на измама, се свързал с българските и кипърските власти. Сметката на българското дружество в българска банка, била запорирана, като преди това 1/3 от преведената сума от 630 000 евро била изтеглена. Чешкият гражданин завел иск за остатъка от 460 000 евро.

Решението на съда е неприсъствено, ответникът не е бил открит по време на процеса.