Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов се срещна с началника на Бюрото на Националната гвардия на САЩ генерал Даниел Хокансън, който е на посещение у нас.

Двамата обсъдиха задълбочаването на двустранното сътрудничество за развитие на способностите на структурите от българските въоръжени сили и Националната гвардия на САЩ.

Сред основните акценти на Програмата за партньорство с Националната гвардия на САЩ - щата Тенеси, са провеждането на съвместни тренировки и учения, както и на езиково обучение и културен обмен, обучение за управление на извънредни ситуации и реагиране при бедствия, развитие на лидерските умения на сержантския състав.

На срещата беше подчертано, че съвместните мероприятия на инженерните подразделения подобряват инфраструктурата на полигоните в интерес на бойната подготовка.

САЩ фокусира мащабни военни учения в Черно море и Балканите

САЩ фокусира мащабни военни учения в Черно море и Балканите

Особено важни са България, която получава модерни ПВО и ПРО от САЩ и Румъния

От Министерството на отбраната посочват, че продължава успешното сътрудничество по развитието и усъвършенстването на инфраструктурата на летище "Граф Игнатиево" и полигон "Ново село". Отчетен бе и приносът на партньорската програма за значителното подобряване на оперативната съвместимост на формированията от двете страни.

Ефтимов и Хокансън се обединиха около мнението, че защитата на киберпространството е другото основно направление, в което двете страни работят и използват всички възможности за съвместно взаимодействие. Началникът на отбраната ни посочи, че изучаваме опита на Националната гвардия на САЩ за привличането на специалисти от цивилния сектор в интерес на киберотбраната на Въоръжените сили и защитата на критичната инфраструктура.