Съдът остави в ареста скитника, известен с прозвището Червения пират.

Според Софийските районни магистрати обвиняемият може да се укрие или да извърши друго престъпление.

На 35-годишния Илко Захариев е повдигнато обвинение за отправяне на заплахи до политици и магистрати. При ареста му на 29 февруари у него бяха открити няколко телефона. По данни на полицията там са запазени имейлите, от които мъжът е изпращал заплахи до различни политици, магистрати, търговски центрове и училища.

Самият Захариев, цитиран от bTV, заяви в съдебната зала, че е намерил телефоните в кошче за рециклиране в столичен мол. "Взех ги и ги дадох на сервиз в "Лозенец", за да си купя четки и материали. С престъпления не се занимавам. По цял ден се занимавам с математика, рисуване - това, което съм учил", категоричен бе той.

Червения пират - действал сам, но не се знае как е плащал телефоните си

Червения пират - действал сам, но не се знае как е плащал телефоните си

Заплашвал е четирима министри от кабинета Денков

Неговият адвокат изрази увереност, че Захариев не е съпричастен към деянието. Той потвърди версията, че намерените у Захариев устройства са били открити от него малко по-рано в столичен мол. Адвокатът допълни, че не е запознат с твърденията, че клиентът му е направил самопризнания.

В съдебната зала стана ясно, че обвиняемият няма лични документи. Той обясни, че преди време са му ги откраднали.

Захариев твърди, че е архитект на свободна практика. По негови думи живее в София в апартамент под наем.

На заседанието стана ясно и че мъжът е лежал в психиатрично заведение.

Червеният пират се вихри и в пощата на Софийска районна прокуратура?

Червеният пират се вихри и в пощата на Софийска районна прокуратура?

Отправени са заплахи и обиди към магистрати, политици и други публични личности

Мярката за неотклонение подлежи на обжалване пред Софийския градски съд.

Илко Захариев е от Сливен и води скитнически начин на живот в столицата. Разследващите считат, че има достатъчно доказателства, че именно той е авторът на заплахите срещу съдия Владислава Цариградска, отправени ѝ след убийството на Мартин Божанов-Нотариуса. Събрани са доказателства, че той е заплашвал и вицепремиера Мария Габриел, вътрешния министър Калин Стоянов, директора на СДВР и редица други публични личности. Прозвището Червения пират е взето от негови имейли. Установено е, че той е автор и на бомбени заплахи в училища и търговски центрове. 20 съобщения със заплахи е изпратил и до Агенция "Митници".