Автоматизирана информационна система /АИС/ е дълбана 300 дни от „Червей", стана ясно от съобщение на Върховната касационна прокуратура. Той е дълбал доста по-дълго от обикновено разпоредбите  (чл. 21 ЗСРС) за подслушване. Това става ясно от проверка, разпоредена от главния прокурор на 13.11.14 г. за дирекция „Сигурност" на МВР. Разследването е за начина на искане, разрешаване и прилагане на СРС по конкретно оперативно дело с условно наименование „Червей".

Седем  прокурори са ровили във вътрешното министерство как се изпълняват регламентите за СРС. Освен посочената дирекция, са следени и дирекциите „Информация и архив" и „Инспекторат" на МВР. Резултатите от проверката са докладвани на главния прокурор. В него има препоръки и на 26.01.2015 г. пълно копие от него е било изпратено на министъра на вътрешните работи.

В доклада е предложено да бъде изпратен и на Софийска градска прокуратура, с оглед на констатирани данни за престъпления по чл. 284в НК (противозаконно разрешаване или прилагане на СРС), както и по чл. 282 НК, извършени от длъжностни лица. С оглед на това, СГП осъществява определени действия по разследване.

В съобщението на прокуратурата се казва, че обект на СРС е била АИС (автоматизираната информационна система), като общият срок на разрешеното СРС е бил 300 дни - над срока по закон (чл. 21 ЗСРС). От ВКС твърдят, че няма никакви данни СРС да са прилагани за лица, още повече участници в протестите, каквито твърдения се появиха в публичното пространство.

Преди да погледнат към МВР проверяващите са инспектирали как се изпълняват разпоредбите за подслушване в службите „Военна информация"  и „Военна полиция". Всяка от проверките завършва с доклад с констатации и препоръки. Докладите за тези две служби са изпратени на министъра на отбраната и на ръководителите им.