Четирима са арестувани - двама българи и двама чужденци, постоянно пребиваващи в страната, по разследване на Главна прокуратура в Бамберг и Централната служба за компютърни престъпления в Бавария. В разследването участва и Специализираната прокуратура на България, съобщиха от Спецпрокуратурата.

Разпитани са множество свидетели, изискани са документи от банкови институции, извършени са огледи на доказателства, както и други действия по разследването.

ГДБОП предупреждава за компютърни атаки с вирус

ГДБОП предупреждава за компютърни атаки с вирус

Британски специалист по информационна сигурност е ограничил разпространението на заразата

Очаква се арестуваните да получат и Европейски заповеди за арест.

Арестите са след акция на Спецпрокуратурата от 27 юли 2021 г. на територията на гр. София. Операцията е в изпълнение на Европейска заповед за разследване, издадена от прокурори от Федерална Република Германия.

Действията по разследването в изпълнение на Европейската заповед са осъществени съвместно с прокурори от Главна прокуратура в гр. Бамберг, както и със служители на Централната служба за компютърни престъпления в Бавария.

По воденото във ФРГ досъдебно производство на територията на София са претърсени 8 адреса, иззети са документи, множество електронни устройства - компютри, телефони, флашпамети и други доказателства.