Специализираният наказателен съд постанови четирима от обвинените за износ на онколекарства да останат в ареста, предаде БНР.

Соченият за ръководител на групата Милослав Пейков, както и Борислав Сотиров, Калоян Молалийски и Делян Гонсузов остават под стража, тъй като има опасност за извършат ново престъпление.

По-рано прокуратурата поиска за постоянно да бъдат задържани шестима от седмината арестувани за участие в престъпна група, занимаваща се с нерегламентирана търговия с лекарства за онкологично болни.

Прокуратурата гони търговците на смърт от храма на здравето

Прокуратурата гони търговците на смърт от храма на здравето

Вероятно разследването ще продължи и в трета болница

Съдът наложи по-лека мярка - домашен арест, на лекарките Зора и Небесна Балджийски от столичната болница "Йоан Павел" и на фармацевтката Светлана Тюлекова от болницата "Свети Мина" в Благоевград. Решението беше мотивирано със здравословни причини.

Припомняме, от прокуратурата описаха две престъпни схеми, по които са се осъществявали злоупотребите. Наблюдаващият прокурор Лилия Манолова заяви по-рано днес, че лекарствата, предназначени за онкоболни и закупени от здравната каса, са излизали от двете болници и чрез износител са стигали най-вероятно до страни от Европейския съюз, където са били продавани законно на много по-високи цени.

Наложената от съда мярка за неотклонение подлежи на обжалване в тридневен срок.

Прокурор Лидия Манолова допусна, че може да има още обвиняеми по делото.