Прокуратурата ще гони търговците на смърт от храма.

Разследващите представиха повече подробности за схемата с онкоболниците и медикаментите за пациентите с ракова диагноза. Не разследваме болници, разследваме лица, които са служители на болнични заведения. Това заяви заместник-главният прокурор Иван Гешев.

Културно, както сам се изрази, схемата е "лоши практики". Разследващите проверяват как лекарствата от болницата се извеждат и не стигат до онкоболните. Схемите са различни, поясни прокурор Гешев. Изнасят се извън болниците до фирма, която ги реекспортира съвсем законно.

ГДБОП и спецпрокурори влязоха в онкоболници

ГДБОП и спецпрокурори влязоха в онкоболници

Проверяват за злоупотреби с медикаменти за лечение

Две болници се проверяват, но вероятно и трета ще бъде анализирана от разследващите.

Седем лица ще бъдат обвинени. Припомняме, за осем задържани съобщи тази сутрин вътрешният министър Младен Маринов.

Групата е действала от пролетта на 2017 година. Ръководителят й не е лекар обаче. Лекарите са от софийската болница, а фармацевтът е от Благоевград. Управител на една от болниците ще бъде обвинен. 

Онкоболници в София и Благоевград се проверяват от спецпрокурори

Онкоболници в София и Благоевград се проверяват от спецпрокурори

Има данни за злоупотреби с медикаменти за лечение на раково болни

Всичко това е търговия с живота на хората, отсече заместник-главният прокурор, като подчерта и че по този начин се източва Здравната каса. Търговци със смърт, така нарече замесените в схемите заместник-главният прокурор. Явно някой е допуснал търговци в храма и трябва да бъдат изгонени от там, изтъкна той. Според него има системен проблем.

Сигналът постъпва в ГДБОП преди около година. За разследването са използвани и СРС-та. 

Две схеми проверява прокуратурата. Лекарствата се внасят и веднага се предоставят на болниците. Тези медикаменти не могат да се намерят в аптечната мрежа и се плащат от НЗОК. Би трябвало да се вливат на онкоболни. Оказва се, че лекарствата не са им давани, а на документи уж са им вливани.

Разследващите работят и по друга схема за подмяна на медикаментите чрез служители на болниците след заплащане. Назначен е химичен анализ на иззети медикаменти. Двама лекари са в схемата, а един е фармацевт в болнично заведение. Другите в схемата са съдействали.

Стана ясно, че износът е осъществен законно, а най-вероятно лекарствата за изнасяни в Европейския съюз.

Припомняме, че през 2017 година беше разбита организирана престъпна група за паралелен износ на животоспасяващи лекарства, с ръководител на групата сириец. Разследващите обявиха, че престъпната група е работила с лекари от много болници в страната, като сред тях има и директор на лечебно заведение.

Обвиняемите за паралелен износ на лекарства търгували с инсулини, лекарства за онкоболни, астма, артрит

Обвиняемите за паралелен износ на лекарства търгували с инсулини, лекарства за онкоболни, астма, артрит

Седем са привлечени като обвиняеми