Четирима върховни магистрати ще се борят за мястото на конституционен съдия от квотата на съдебната власт. Преобладават кандидатурите на съдии от Върховния касационен съд (ВКС).

Общото събрание на съдиите от ВКС и Върховния административен съд (ВАС) за избор на съдия в Конституционния съд (КС) от квотата на съдебната власт се събра в Съдебната палата, за да излъчи след гласуване свой представител в КС. Дори сигналът за бомба, подаден в сградата на Темида, не разклати решимостта на магистратите да изберат своята кандидатура.

Припомняме, тази есен изтичат мандатите на Димитър Токушев и Пламен Киров от президентската квота, както и на Благовест Пунев - представител на съдебната власт, и на Красен Стойчев от парламентарната квота.

В тържествената зала на Съдебната палата се събраха 185 съдии от общо малко над 190 от ВКС и ВАС.

Съдия Лозан Панов, председател на ВКС, откри събранието с призива, че днешният избор не бива да оставя и капчица съмнение за зависимост. Всеки от нас днес да запази своето достойнство, за да изберем най-достойния кандидат, заръча той на колегите си, като ги посъветва да изберат професионалист, който да се отличава с висок морал, за да брани ценностите на демокрацията в новото си поприще.

В никакъв случай гласуването да не се превръща в борба между ВКС и ВАС, важното е заедно да дадем своя принос за победата на професионализма. Днешният избор е сериозен тест за нас във време на малко ценности. Ние сме това, което избираме, поучи Панов съдиите.

Пръв за престижния пост бе номиниран съдия Симеон Чаначев - председател на гражданската колегия във ВКС. Съдия Марио Димитров от ВАС пък застана зад кандидатурата на Боян Магдалинчев, заместник-председател на ВАС.

Очаквано, номинация получи и съдия Борислав Белазелков от ВКС, който бе представен от свой колега като „истински борец, който няма да се отказва от битки за защита на Конституцията".

Последна бе представена кандидатурата  на фаворитката за поста на конституционен съдия, а именно - Таня Райковска, заместник-председател на търговската колегия във ВКС.
Тя има и едно рядко качество - това е човекът, който умее да изслушва останалите, тя е в състояние да вникне в проблема за решаване, тя ще се отнесе с уважение към закона.
Становищата ѝ ще бъдат обосновани, застъпи се зад Райковска нейна колежка, която работи в един състав със съдийката от 12 години.