При полицейска акция беше задържана група за рекет и изнудване в Бургас, съобщава БНТ. Престъпната групата е събирала "такса спокойствие" за разпространение на наркотици.

Ръководителят на Окръжната прокуратура в Бургас, Георги Чинев, заяви, че четири лица в съучастие, съответно като помагачи са извършители и са осъществявали изнудване спрямо други със заплахи, касаещи тяхната телесна неприкосновеност, имущество и оказване на психологическо въздействие и тормоз.

От прокуратурата разкриха и схемата, по която е действала престъпната група.

Те са предоставяли за продажба от тяхна страна на други лица, наркотични вещества. Впоследствие, след като не може да се върне на време сумата от продажбата, започва налагане "на глоби".

Вторият начин на действие е бил да се налага принуда от страна на получилите обвинение извършители върху други лица, за да им заплащат така наречената "такса спокойствие", допълни старши комисар Калоян Калоянов, директор на Областната дирекция на МВР в Бургас.

Показни арести в Бургас за рекет и наркотици

Показни арести в Бургас за рекет и наркотици

Двама са задържани, предстоят още арести

Прокуратурата привлече задържаните към наказателна отговорност. Те са обвинени за това, че противозаконно са принуждавали друго лице да извърши действие против волята му. 

По отношение на трима от обвиняемите е внесено в съда искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража". Очаква се Районен съд-Бургас да го разгледа в свое заседание по-късно през днешния ден.