Проверка на ЧЕЗ Разпределение България регистрира 27 обрани трафопоста в столичния квартал "Люлин". От електроразпределителното дружество информираха, че след като получили сигнал за чести прекъсвания на тока се усъмнили и изпратили екипи, които да извършат извънреден обход през почивните дни.

При проверката били установени 27 трафопоста, от които липсвали различни медни елементи, които са част от съоръженията.

В циганските махали в София се краде по-малко ток от "елитните" квартали

В циганските махали в София се краде по-малко ток от "елитните" квартали

От ЧЕЗ са разобличили видна обществена личност

"Мрежата, която захранва район Люлин в София е кабелна, подземна и изцяло обновена. Това не предполага чести смущения на електрозахранването без външна намеса. Ето защо, когато регистрирахме прекъсвания на електрозахранването, направихме сериозни анализи. След като не открихме причина за тях, стартирахме извънреден обход на съоръженията. Само през почините дни открихме 27 обрани трафопоста". Това заяви главният оперативен директор на ЧЕЗ Разпределение България Виктор Станчев. Според него не става дума за единични случаи. По думите на Станчев обирите са дело на престъпна група, която само за дни е проникнала в много техни съоръжения.

От ЧЕЗ са подали сигнал към полицията за кражбите. Дружеството вече стартира подмяна на липсващите елементи в трафопостовете. Те планират и монтиране на сигнално-охранителна техника на най-уязвимите съоръжения.

От дружеството се обръщат към институциите с призив да помогнат за защитата на обществото, за по-строг контрол чрез законодателни мерки и по-голяма обществена нетърпимост към този вид престъпления.