За 10 години – от 2006 до юни 2015 г., частните съдебни изпълнители (ЧСИ) са възстановили над 6 млрд. лева на бизнеса, гражданите, държавата и общините. За 10 години те са внесли в държавния бюджет повече от 560 млн. лева. Това стана ясно от юбилейното слово на председателя на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев.

В София се провежда конференция по повод 10-годишнината на частното съдебно изпълнение в България.

Дичев отбеляза, че още през 2006 г. Световната банка е поставила реформата в съдебното изпълнение в България в топ 10 на най-успешните реформи в света. Към днешна дата страната ни продължава да бъде давана за пример в това отношение пред държави в Европа и Азия.

Красен Станчев, председател на Института за пазарна икономика, представи доклад за необходимостта от частно съдебно изпълнение. То допринася с малко над 1 % за стопанския растеж. Бюджетната издръжка на колегите им от държавното изпълнение е около 6 млн. лева. За сравнение при ЧСИ няма разходи за бюджета.

Станчев отбеляза, че трябва да се повиши ефективността на работата на ЧСИ и да се улесни дейността им.

7 млн. лева е производителността на един частен съдебен изпълнител за година, стана ясно от данните, които той представи.

Директорът на дирекция „Събиране” в Националната агенция за приходите (НАП) Боряна Жилова поздрави Камарата на частните съдебни изпълнители по повод годишнината и отбеляза доброто им взаимодействие с НАП. Агенцията обезпечава и принудително събира публични вземания по реда на Данъчно-осигурителен процесуален кодекс (ДОПК).

От 2010 г. до момента са се концентрирали много по брой и различни по вид публични държавни и общински вземания. Техният размер варира от 5 лева до 5 млн. лева. Жилова обяви, че предстои нововъведение, свързано със създаване на профил на длъжника. Предвижда се той да съдържа снимка с най-важните данни на длъжника, имущественото му състояние и поведението му към НАП.

От агенцията предвиждат да се минава и към автоматизиран обмен на данни, което ще облекчи частното съдебно изпълнение.

За 2015 г. ЧСИ-тата са внесли близо 100 млн. лева към НАП под различна форма. Разбивката показва, че близо 22,7 млн. лв. са преведени от ЧСИ за погасяване на публични вземания. Над 47 млн. лв. са внесени от ЧСИ-тата за данъци и осигуровки. От тях 24,6 млн. са ДДС в резултат на извършени продажби.