Две деца с тежка инвалидност заради крайна фаза на сколиоза (гръбначна деформация) ще могат да живеят нормално след извършените сложни операции в МБАЛ „Токуда Болница София".

Едното дете е на 10 години с вродена сколиоза, а другото момиче е на 15 г. с тежка придобита форма на заболяването.
Интервенциите са част от програма за сътрудничество между японската болница в София и Световната асоциация за проучване и лечение на сколиозата.

„Операциите на двете момичета протекоха успешно", съобщиха д-р Стивън Марджетко от Ортопедичния институт в Илинойс, САЩ и д-р Франциско Санчес от Мадридската университетска болница, Испания.
Той добави, че сега децата са под интензивно наблюдение, а до 10 дни се очаква да бъдат изписани.

От своя страна д-р Васил Яблански каза, че след възстановителния период двете малки пациентки ще могат да се върнат към обичайния си начин на живот. При оперативните интервенции са използвани биологични транспланти на Остеотех, които са максимално щадящи за организма и практически без опасност от отхвърляне.

Сколиозата е заболяване, което деформира целия организъм и в напреднал стадий застрашава живота поради обременяване на вътрешните органи. Операцията дава  шанс и качество на живот на децата. За съжаление такива операции се извършват само в чужбина и са изключително скъпи.

Очаква се през март и юни 2009 година да бъдат извършени още операции от международния екип в „Токуда".