Необходимо е здравната система да се грижи за човека с болест, а не за болестта на човека. Пациентът трябва да бъде обгрижван като цяло, което  включва допълнителни изследвания и консултации при личния лекар, който го познава най-добре.

Такава позиция изрази д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

Той напомни, че от тази година се въвеждат нови правила за работа на личните лекари.
Профилактичният преглед за лицата над 18-години ще включва клиничен преглед с изследвания и измервания, анкетна карта за определяне на риска  от заболяване, както и установяване на налично заболяване.

През 2009 г. са пациентите с хронични заболявания са осигурени по 4 диспансерни прегледа при личния лекар. При нужда няма да се отказва и допълнителен прием. На тях ще бъдат изписвани тримесечни рецепти за лекарства.

По преценка на лекаря пациентът ще бъде насочван към специалист. През  тази година консултацията при кардиолог включва етрокардиография и изследване с  велоергометър.

Общопрактикуващите медици ще могат да назначават специализирани изследвания като мамографии, PSA (за диагностициране на заболявания на простатната жлеза), микроалбуминурия (за диагностициране на диабет), изследвания на някои хормони.

Промените са в резултат от договореностите, които личните лекари са постигнали със здравната каса за подобряване на тяхната работа.

„Играта на стражари и апаши със здравната каса приключи." - коментира д-р Киров.

От своя страна д-р Румяна Тодорова, директор на НЗОК, подчерта, че през тази година работата на общопрактикуващите лекари ще бъде наблюдавана стриктно. Ще се извършват ситемни проверки на дейностите,  за които на семейните се дават повече средства.

„Много хора се научиха да не работят, да не четат, което в медицината е страшно. Ако един лекар не чете на ден по едно нещо, аз ви уверявам, че той не е никакъв лекар, а занаятчия." - подчерта директорката на НЗОК,  цитирана от healthj.bg.

По думите на д-р Тодорова, в бъдеще може да се говори за диференцирано заплащане на личните лекари според резултатите от тяхната работа.