Проблеми с корупцията има навсякъде в ЕС. Това заяви за News.bg българският евродепутат в групата на ЕНП Емил Радев по повод последния мониторингов доклад на ЕК.

До края на мандата на тази ЕК се очаква мониторингът за България и Румъния да отпаднат. И в румънския доклад има стабилни забележки, изтъкна той. Очаква се, че и за северната ни съседка догодина ще има още един доклад.

Тези доклади отдавна са изиграли на практика своята роля, категоричен е обаче Емил Радев. Страната ни е постигнала напредък, по мнението му, от 2007 досега.
По думите му обаче тогава, когато са се договаряли условията по мониторинга, не са сложени ясни критерии какво трябва да постигнем, за да падне наблюдението, нито пък е сложен краен срок. Така на практика той може да продължи неограничено време, обясни евродепутатът.

Проблеми с върховенството на закона има във всяка държава-членка, проблеми с корупцията също, посочи той. Радев припомни изследване на ЕК отпреди 2 години за усещането на хората за корупция.

България е на 13 място с около 74% усещане за корупция в българското население. На първо място е Гърция с 99% усещане сред хората, Италия с 98% на второ. Следват Испания и прибалтийските републики.

Друго изследване за качество на правосъдната система показва, че не сме толкова зле. "Там стоим много добре, особено в административното правосъдие", смята Емил Радев.

По бързина на разглеждане на административните дела сме на второ място в ЕС със 100 дни за разглеждане на дело на първа инстанция.

В Германия административно дело се гледа на първа инстанция се разглежда за 400 дни, а във Франция за 500.

Проблеми имат всички държави, каза Радев и настоя да не се поставя акцентът само върху България и Румъния. Искаме да сме третирани на равно основание, настоява евродепутатът и поиска да не се слага „черна точка” върху България и Румъния.

Емил Радев се притеснява, че евродокладите се използват във вътрешен план, така и във външно политически. Някои членки обвързаха членството ни в Шенген с мониторинговия доклад. 

"Това е недопустимо", смята евродепутатът. Той е категоричен, че трябва да сме част от шенгенското пространство, защото така по-ефективно ще пазим европейските граници.